• Border Collie hond met meeste gedragsproblematiek
  • Border Collie hond met meeste gedragsproblematiek

Border Collie hond met meeste gedragsproblematiek

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Border Collie hond met meeste gedragsproblematiek

vr, 07/19/2019 - 11:18

Border collies krijgen het meest gedragstherapie omdat ze ongewenst gedrag vertonen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse dierenverzekeraar John Lewis Pet Insurance. Het bedrijf onderzocht alle claims die bij hen waren ingestuurd naar claims voor gedragstherapie. In Engeland uiteraard, want het bedrijf is niet overzees actief.

De top vijf van honden met slecht gedrag (laten we het zo maar even noemen) bestaat verder uit de Cocker spaniël op nummer 2, een gedeelde derde plaats voor Labradors en Golden Retrievers, op plek vier het designerras Cockapoo  (Cocker x Poedel-mix), en de Border terriër sluit de rij op plek vijf.

Alhoewel die eerste plek voor de Border collie opvallend is, het is tenslotte een intelligent ras, menen experts dat het vooral het gevolg is van het gedrag van de eigenaren.  In feite is het ras in de Schotse grenzen ontwikkeld voor het hoeden van vee, met name omdat het zowel intelligent als gehoorzaam was. Het lijkt er echter op dat collies gefrustreerd en onhandelbaar worden wanneer ze in stedelijke omgeving opgroeien en worden opgevoed zonder de mentale en fysieke uitdagingen waarvoor ze zijn gefokt.

Rebecca Cannon, een dierenarts voor de RSA, meent: 'Werkhonden zoals bordercollies zijn gefokt om uitzonderlijke kwaliteiten voor het hoeden van andere dierente hebben en zijn zeer intelligent en energiek. Maar als ze geen geschikte uitlaatklep krijgen voor deze instinctieve gedragingen of niet voldoende worden gestimuleerd door regelmatige fysieke en mentale oefeningen, kunnen ze gefrustreerd, verveeld of angstig worden. We moeten er voor zorgen dat hele rassen niet als agressief of overgevoelig worden geclassificeerd, omdat individuele honden enorm kunnen variëren, net zoals mensen dat doen. '