We meten hondenbrokken niet goed af...
Hondenvoer afmeten met een beker, dat lijkt reuze gemakkelijk. Alleen blijkt het merendeel van de hondeneienaren ofwel te positief, ofwel te negatief, in ieder geval krijgen de honden niet de juiste hoeveelheid. Dat blijkt dan weer uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Guelph.
Het onderzoek, ontworpen om de meetvaardigheden van hondeneigenaren te testen, liet zien dat eigenaren vaak onnauwkeurig zijn, variërend van een 48% onderschatting tot een 152% overschatting, afhankelijk van het apparaat dat ze gebruikten en de hoeveelheid die ze probeerden te verdelen.
Deze occasionele meetfout lijkt misschien niet zo veel, maar fouten die dag na dag worden gemaakt, kunnen leiden tot ondervoeding,of juist gewichtstoename of obesitas, zegt hoofdauteur prof. Jason Coe van het Ontario Veterinary College.
"We vonden het vooral verontrustend om te zien hoe vaak deelnemers de toegewezen porties te klein inschatten, waardoor de honden dus juist te veel krijgen, vooral gezien het feit dat er een voortdurend probleem is met obesitas bij huisdieren. Hondenbezitters kunnen hun dieren gemakkelijk overvoeren als ze porties niet correct afmeten, waardoor hun dieren risico lopen op verschillende obesitas-gerelateerde ziekten, "zei hij.
De oplossing, aldus Coe, is dat hondeneigenaren hun benadering van het meten van het droogvoer van hun hond veranderen. Het beste zou zijn om een keukenweegschaal te gebruiken om porties te wegen. Weegschalen zijn nauwkeurig en laten weinig ruimte voor fouten, waardoor honden niet over- of ondervoed worden.
Het onderzoek, gepubliceerd in het BMJ-tijdschrift Veterinary Record en gefinancierd door Royal Canin, rekruteerde 100 hondeneigenaren en vroeg hen om een van de drie soorten afmeetapparatuur te gebruiken om brokken te meten: een standaard 2-kops maatschepje met graduele markeringen, gekocht bij een lokale dierenwinkel; een vloeistofbeker met 2 kopjes die normaal wordt gebruikt voor kookbezigheden; en een 1-cup plastic droogvoer maatbeker.
Elke deelnemer werd gevraagd om zijn toegewezen meetapparaat te gebruiken en drie gewichtseenheden droog hondenvoer te meten: ¼ kopje, ½ kopje en 1 kopje. Het volume van hondenvoer gemeten door deelnemers werd vervolgens vergeleken met de juiste gewichten.
De porties waarmee de deelnemers aankwamen varieerden aanzienlijk, vooral wanneer hen werd gevraagd om het kleinste volume af te meten, iets wat de deelnemers vaak aanzienlijk verkeerd hadden.
"Die bevinding heeft belangrijke implicaties voor kleine honden, omdat ze meestal kleinere hoeveelheden voedsel krijgen. Zelfs een kleine hoeveelheid extra, te veel dus, voor een kleine hond kan een aanzienlijke toename van hun dagelijkse calorie-inname betekenen waardoor ze het risico lopen op gewichtstoename door teveel voedsel, "meent Coe.
Degenen die de vloeistofbeker van 2 kopjes gebruikten, hadden de grootste afwijkingen in hun volumes.
"Het probleem met het proberen om 1 kopje of ½ kopje in een apparaat met 2 kopjes te zien, is dat er veel ruimte is voor fouten bij het bepalen waar de meetlijn is, afhankelijk van hoe je de kop vasthoudt," zegt Coe.
Deelnemers aan het onderzoek waren het meest nauwkeurig wanneer ze een 1-cup droogvoer-kopje gebruikten om 1 kop brokjes te verdelen. "Hoe dichter de maatbeker is bij het gedeelte dat u wilt meten, hoe nauwkeuriger u bent", aldus Coe. Maar de beste methode is volgens de onderzoekers de keukenweegschaal, die ervoor zorgt dat elke portiegrootte precies is.
Toen de deelnemers aan dit onderzoek werd getoond hoe afwijkend hun gebruikelijke meetmethoden waren, gaven de meesten aan dat er een grote kans is dat ze een keukenweegschaal zouden gaan gebruiken om voortaan de brokken van hun hond te meten.