• Stadsbestuur Groningen wil af van hondenshows

Stadsbestuur Groningen wil af van hondenshows

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Stadsbestuur Groningen wil af van hondenshows

wo, 12/19/2018 - 17:10

De Partij voor de Dieren wil dat ook Groningen stopt met het organiseren van hondenshows, zoals de komende Martini-Dogshow (maart 2019).  Dat meldt RTV-Noord. Volgens de omroep ziet het stadsbestuur (bestaande uit VVD, D66, PvdA en GroenLinks) de “te drukke en lawaaiige shows” het liefst verdwijnen. 

Het college neemt hier een standpunt in over iets waar ze (zie dit artikel) in oktober nog over zeiden “Ons college heeft tot op heden geen mening gehad over deze stelling. We volgen de landelijke discussie om het fokken van honden en katten op een schadelijk uiterlijk aan banden te leggen. Of shows deze problematiek promoten hoort bij deze discussie.”  Het uiterlijk lijkt nu geen issue, wel het lawaai en de drukte.  In oktober had het college in Groningen geen plannen om vergunningseisen aan te passen om zo hondenshows onmogelijk te maken.

Het stadsbestuur kan shows echter niet verbieden, omdat de vergunning landelijk is uitgegeven, en Minister Schouten enkele weken geleden al liet weten helemaal niet van plan te zijn om shows te verbieden. Daarom wil de gemeente een ontmoedigingsbeleid gaan voeren. Hoe dat beleid er uit moet zien is nog wel onduidelijk, aldus RTV Noord. Wel is de gemeente de enige aandeelhouder van de evenementenhal, en kan zo dus invloed uitoefenen. De discussie is het gevolg van vragen van de Partij voor de Dieren. Deze partij heeft een PETA-standpunt: “De Partij voor de Dieren vindt dat we moeten streven naar een samenleving waarin zo min mogelijk dieren worden gebruikt door de mens” in de eigen standpunten opgenomen. Ook vindt fractievoorzitter Kelder van de PvdD dat alle honden op hondenshows doorgefokt zijn.

Andere locaties blijven wel een mogelijkheid, erkent de gemeente ook. Daar is de gemeente dan geen aandeelhouder van en kan dus geen actief ontmoedigingsbeleid voeren.

Desgevraagd laat de organisatie van de Martinidogshow weten dat het aangekondigde ontmoedigingsbeleid  zeker niet zal leiden tot een eind van de Martinidogshow. Het zal enkel leiden tot het verlies van een fantastisch, diervriendelijk en internationaal evenement in de Martiniplaza. Verder laat het bestuur weten:  "De Martinidogshow is al meerdere jaren een betrouwbare partner van de Martiniplaza. Het bestuur van de Martinidogshow heeft er dan ook alle vertrouwen in, dat het huidige contract, dat loopt tot en met 2020, door zowel de gemeente als de Martiniplaza wordt gerespecteerd. De Martinidogshow herkent zich niet in het beeld dat de PVDD schetst omtrent hondenshows. Het samenkomen van vele (internationale) fokkers en liefhebbers draagt juist bij aan de verbetering van de rashond. Shows zoals de  Martinidogshow geven een duidelijk beeld van de kwaliteit van onze rashond, zowel nationaal als internationaal. Het verbieden van hondenshows zal enkel leiden tot verarming van de genenpool en het fokken van honden onder de radar. Door nauwe samenwerking met onder andere de dierenpolitie, dierenartsen, gedragsdeskundigen en de aanwezigheid van een professioneel Honden Welzijn Team, doet de organisatie er alles aan om het welzijn van de aanwezige honden te waarborgen."