• Sledehonden in de Boswachterij Sint Anthonis

Sledehonden in de Boswachterij Sint Anthonis

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Sledehonden in de Boswachterij Sint Anthonis

di, 11/28/2017 - 12:41

In het weekend van 8, 9 en 10 december 2017 komen sledehondenteams bij elkaar in de Beugense Bossen bij Landhorst in Noord-Brabant. Het is de zesde keer dat daar een wedstrijd georganiseerd wordt en het belooft weer een heel spektakel te worden. Staatsbosbeheer is gedurende dit weekend groene gastheer.

Vanwege het 10 jarig bestaan van de vereniging Dutch Allround Sleddog Sports Club (DASSC) is er een extra dag georganiseerd. Op de vrijdag is er een trainingsroute uitgezet en kunnen de mushers (menners van een sledehondenteam) zich voorbereiden op de wedstrijd van zaterdag en zondag. Zowel op vrijdag, zaterdag als zondag wordt er van 9.00 uur tot ongeveer 13.00 u. gestart, in diverse klassen, variërend van één hond tot meer dan acht.

De sledehonden trekken karren of steps, of lopen samen met de musher over een afstand van 4 tot 16 km. Er worden zo’n 90 teams verwacht. Op zaterdagmiddag om 14.30 u. zijn er ook kinderrennen: de jongste mushers laten dan hun kunnen zien. Karrenwedstrijden worden vaak gebruikt als voorbereiding op wedstrijden in de sneeuw. Aan deze wedstrijd doen onder meer Siberische husky’s, Samojeden, Alaskan Malamutes, en Groenlandse honden mee. Dit zijn honden die van oudsher in de poolstreken gebruikt worden om de slee te trekken.

De honden worden, als zij niet aan de wedstrijd mee doen, aan een stake-out gehouden. Dat is een lange lijn met zijlijntjes waaraan een aantal honden kan worden vastgezet. De wedstrijd wordt gehouden op en rond Groepskampeerterrein ‘De Beugense Peel’, in Landhorst. Bezoekers zijn deze drie dagen van harte welkom om de training en/of wedstrijd te zien en de honden aan de stake-out te bewonderen. Wie van plan is zijn eigen hond mee te nemen, wordt verzocht deze aangelijnd te houden en daarmee enige afstand van parcours en sledehonden te bewaren. Maar verstandiger is het om uw hond thuis te laten.

Op beide dagen is de toegang gratis en geadviseerd wordt om ’s ochtends te komen. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de Dutch Allround Sleddog Sports Club (DASSC), een vereniging van mushers die de sledehondensport in al haar variaties beoefent en promoot. Voor informatie over de sledehondensport en wedstrijden kunt u terecht op www.dassc.nl.