• Slecht sperma bij Engelse honden ook menselijk probleem

Slecht sperma bij Engelse honden ook menselijk probleem

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Slecht sperma bij Engelse honden ook menselijk probleem

di, 08/09/2016 - 21:30

Het gaat slecht met de honden in Engeland, al is het heel goed mogelijk dat ook in Nederland vergelijkbare resultaten gevonden worden. Wat is namelijk het geval: De kwaliteit van het sperma bij honden is sterk gedaald in de afgelopen drie decennia, en mogelijk zou deze trend bij onze huisgenoot ook wel eens voor onszelf, als mens, kunnen gelden. De daling in de kwaliteit van het sperma werd gevonden door Richard G. Lea et. all en werd vandaag, 9 augustus, gepubliceerd in Scientific Reports(1).

Want deze dalende spermakwaliteit is in verband te brengen met omgevingsfactoren, meer precies milieuverontreinigende stoffen, die de onderzoekers tegenkwamen in de –kant en klare- hondenbrokken die gegeten worden. Volgens Lea is dit de eerste keer dat een dergelijke daling van de mannelijke vruchtbaarheid is gemeld bij de hond en  hij gelooft inderdaad dat dit te wijten is aan milieuverontreinigende stoffen, waarvan sommigen zijn ontdekt in hondenvoer en in het sperma en testes van de dieren zelf. Lea wijst op de noodzaak van verder onderzoek bij mensen om te zien of deze trend zich ook daar voortzet.

Lea en zijn team verzamelde jaarlijks, 26 jaar lang,  sperma van dekreuen (42-97 per jaar) die ze in een opleidingscentrum voor hulphonden tegenkwamen. Het betrof Labradors, Golden retrievers en Duitse herders. Het verkregen sperma werd vervolgens op beweeglijkheid en op hoeveelheid zaadcellen onderzocht. De beweeglijkheid van de zaadcellen daalde met 2,5 procent per jaar tussen 1988 en 1998, en daarna jaarlijks met 1,2 procent tussen 2002-2014. Honden met heel slechte beweeglijkheid werden al eerder uit het onderzoek gehaald. Ook bleken bij de mannelijke nakomelingen van de reuen meer honden met cryptorchisme, onvoldoende of geen indaling van de testes in het scrotum, voor te komen. Het aantal reuen dat per nest geboren werd nam eveneens af in de gehele periode.

Genetische effecten sluit Lea uit, gelet op het –in genetische tijd- korte tijdsbestek waarin het onderzoek werd uitgevoerd. Ook waren er significante verschillen tussen de rassen. Hetzelfde onderzoek toonde ook aan dat chemische stoffen in hondenvoer voorkwamen waarvan bekend is dat ze de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden, en diezelfde chemische stoffen werden ook in de testes van de onderzochte reuen gevonden. Het gaat dan vooral om PCB153 (polychloor diphenyl) en DEHP (Bis(2-ethylhexyl)ftalaat). DEHP wordt gebruikt bij het weekmaken van PVC, en komt dus vooral voor in plastic. Ook PCB153 wordt vooral bij de productie van plastic gebruikt, maar komt ook voor in kleurstoffen. PCB153 is een van de meest voorkomende Pcb’s.  Echter, ook in hondenvoer bleken zeer hoge concentraties voor te komen, niet in een enkel geval, maar in vele merken en gewoon regulier.  Ondanks de wettelijke normen die zijn gesteld aan het voorkomen van deze stoffen in (dier)voeding. De chemische stoffen  verminderen de vitaliteit van sperma, kunnen DNA-strengen opbreken, maar beïnvloeden de niveaus van testosteron (dus de voortplantingsdrift) niet.

Dit slechte nieuws voor honden, aldus Lea, is ook voor mensen slecht nieuws. Want ook wij krijgen deze stoffen nog altijd binnen, en hierdoor zou een vergelijkbare daling in spermakwaliteit bij mensen zeer waarschijnlijk zijn, tenslotte leven honden en mensen in vrijwel dezelfde omgevingsomstandigheden. Of dat echt zo is, dat zal uit nader onderzoek moeten blijken.

(1)Lea, R. G. et al. Environmental chemicals impact dog semen quality in vitro and may be associated with a temporal decline in sperm motility and increased cryptorchidism. Sci. Rep. 6, 31281; doi: 10.1038/srep31281 (2016).

bron

Lea, R. G. et al. Environmental chemicals impact dog semen quality in vitro and…

PCB-info