• Praten met je hond? Een halsband maakt het mogelijk

Praten met je hond? Een halsband maakt het mogelijk

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Praten met je hond? Een halsband maakt het mogelijk

wo, 11/23/2016 - 16:32

We  zouden het allemaal zo graag willen weten. Wat wil onze hond ons nu eigenlijk zeggen, hoe voelt hij zich, wat denkt hij nu. Helaas, los van mensen die op gedachteniveau kunnen communiceren met honden zijn we verder aangewezen op ruwe interpretaties van zijn houding. Maar wellicht niet veel langer, een Amerikaanse start-up, Sensdog, gelieerde met het Family Dog Project, wil komend jaar een product lanceren dat iedereen in staat stelt zijn hond te begrijpen. De levering van de eerste producten zou rond de zomer moeten beginnen, vooropgesteld dat Sensedog zijn crowdfundingsaspiraties waar maakt.

Waar praten we over. Simpel gezegd, een halsband die via een app (op dit moment alleen nog voor Apple IOS) de gevoelens van de hond overbrengt. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De halsband stuurt namelijk straks niet alleen data van jouw hond naar je telefoon, maar verzamelt tegelijkertijd al die data van alle deelnemers op grote servers, om via deze Big Data tot de juiste uitleg van individuele gegevens te komen. Simpeler, het gedrag van jouw hond wordt online vergeleken met duizenden andere honden, en op basis daarvan worden de signalen die de halsband krijgt steeds meer verduidelijkt, door ze te matchen met die van de overige electronisch verbonden honden.

wat doet hetHet is niet alleen een technologische droom van een paar nerds, ook diverse wetenschappers nemen deel. Professor Adam Miklosi van het Family Dog Project werkt eraan mee, samen met zijn team. Daarnaast nog 40 onderzoekers, zo claimt SenseDog, allen werkzaam in ofwel biologie, robotica, of meer psychologische werkvelden.

Wat doet de SenseDog nu precies. Vooral het verzamelen van data, en die real time doorsturen naar je telefoon en de cloud. Door het begrip van die data worden deze in je telefoon vertaalt naar gevoelens, onmiddellijk zie je of je hond gelukkig of bedroefd is, stress heeft of niet. Oftewel, hoe voelt je hond zich.

SenseDog geeft ook gezondheidsgegevens door. Is je hond fit, eet en drinkt hij goed, hoe is zijn hart. zodra je hond buiten loopt kun je zijn reactie op andere honden en zaken meten, wordt hij bang, is hij blij. En hoe kijkt hij tegen jou aan, ben je echt zijn volmaakte vriend of toch niet?

Ook voor gedragstherapie zou de app goed werken, door de onmiddellijke feedback.  Blafgedrag wordt ook gemeten, zodat je eventuele problemen met de buren kunt voorkomen. En tenslotte, de ingebouwde GPS-tracker helpt ook nog eens mocht je hond zelf aan de wandel gaan.

Het verhaal is goed, en zou het apparaat inderdaad werken zoals beloofd zou het voor veel hondeneigenaren beslist een handig apparaat zijn. De kosten vallen voorlopig mee, 179 dollar (ca. 170 euro).  Het is een start-up, dus wie nu meedoet kan zijn zending pas medio juli verwachten. Heel populair lijkt de app nog niet, met nog een maand te gaan is er nu 457 dollar van de benodigde 40.000 opgehaald.


bron

Sensedog