• Nieuwe markers voor Lupus (SLE) bij honden gevonden

Nieuwe markers voor Lupus (SLE) bij honden gevonden

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Nieuwe markers voor Lupus (SLE) bij honden gevonden

do, 04/05/2018 - 14:39

Systemische Lupus Erythematodes, in de volksmond vaak Lupus genoemd, is een auto-immuunziekte die bij zowel mensen als honden voorkomt. De ziekte kent veel uiteenlopende symptomen en is daarom vaak moeilijk te diagnosticeren. Bij honden zijn vaak vooral de gewrichten aangetast. Deze raken ontstoken en de hond krijgt last van pijnklachten en problemen met de beweging. Tot nu toe werd de diagnose SLE gesteld aan de hand van een ANA-test. Een niet geheel betrouwbare methode. Het lijkt erop dat onderzoekers van de Universiteit in Uppsala, Zweden, op weg zijn naar de ontwikkeling van een betrouwbare test.

Hanna Bremer van de Universiteit in Uppsala (SLU) werkte voor het onderzoek naar SLE samen met onderzoekers van verschillende laboratoria in onder andere de Verenigde Staten en Duitsland. Omdat SLE een auto-immuunziekte is, kenmerkt het zich door de aanmaak van antilichamen door het immuunsysteem die lichaamseigen onderdelen aanvallen. Een fout in het immuunsysteem zorgt ervoor dat lichaamseigen proteïnen niet als zodanig worden herkend, waarna het lichaam de aanval opent. Het onderzoeksteam heeft nu gebruik gemaakt van een analysetechniek die tot op heden alleen binnen de humane geneeskunde werd ingezet. Dit was voor het eerst dat deze techniek werd ingezet bij onderzoek naar honden. Onderzoekers konden hiermee duizenden verschillende antilichamen in één keer identificeren. Ze onderzochten het bloed van honden die een ziektebeeld vertonen dat sterk lijkt op SLE. De onderzoekers kwamen erachter dat veel van deze honden specifieke antilichamen tegen de lichaamseigen proteïnen ILF2 en ILF3 hadden aangemaakt. Dit is een belangrijke schakel in het vinden van de markers naar de ziekte. Voor het onderzoek werd vooral het bloed van Nova Scotia Duck Tolling Retrievers gebruikt, een ras waarbij een auto-immuunziekte die sterk lijkt op SLE vaker dan gemiddeld voorkomt. De antilichamen tegen ILF2 en ILF3 werden later ook gevonden bij honden met een soortgelijk ziektebeeld van meerdere verschillende rassen. Het beeld wordt bevestigd door eerder onderzoek in laboratoriummuizen met een ziektebeeld dat lijkt op SLE. Ook daarbij werden antilichamen gevonden tegen ILF2 en ILF3.

Hanna Bremer en haar team hopen met dit onderzoek een stap in de goede richting te maken in het diagnosticeren van SLE bij honden. Een sluitende diagnose is vaak nog niet mogelijk omdat er momenteel geen volledig betrouwbare test beschikbaar is. Honden met het ziektebeeld worden nu vaak onderzocht met een ANA-test. Deze test zoekt naar antilichamen en daarmee een auto-immuunreactie, maar kan zowel vals positief als vals negatief uitvallen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het feit dat SLE slechts één van de vele uitingen van een auto-immuunziekte is. Bij zowel honden als mensen zijn er honderden verschillende ziektes die worden veroorzaakt door het eigen immuunsysteem. Voor een aantal van deze ziektes is er nog geen goede diagnostische test of behandelmethode. Als de ILF2 en ILF3 proteïnen daadwerkelijk de sleutel zijn naar SLE kan er een betrouwbare test worden ontwikkeld waarmee de diagnose onomstotelijk gesteld kan worden. Daarmee kunnen honden al vroegtijdig getest worden waardoor de symptomen op tijd bestreden kunnen worden. Ook over de behandeling van SLE is momenteel nog weinig bekend. Deze is vooral gebaseerd op symptoombestrijding.

Het onderzoek werd pasgeleden gepubliceerd in Scientific Reports en wordt gezien als een succesvolle samenwerking tussen de veterinaire en humane geneeskunde. Door gebruik te maken van de nieuwe onderzoeksmethoden uit de humane wereld is er een doorbraak gemaakt. Onderzoekers hebben goede hoop dat de uitkomst van dit onderzoek ook nuttig kan zijn voor het diagnosticeren van SLE bij mensen, waarbij men tegen hetzelfde probleem aanloopt.

Het huidige onderzoek heeft zich gericht op de werking van antilichamen en lichaamsproteïnen. Men hoopt dat de uitkomst een test zal zijn waarmee de diagnose SLE betrouwbaar gesteld kan worden bij honden die deze symptomen laten zien. De test zal geen aanwijzingen geven over de wijze van vererving van deze auto-immuunziekte. Daarover tast men nog steeds in het duister en zal genetisch onderzoek wellicht in de toekomst uitkomst kunnen bieden.