• MSD komt met vlooientablet voor pups

MSD komt met vlooientablet voor pups

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

MSD komt met vlooientablet voor pups

za, 07/11/2020 - 16:43

De dierfarmaceut MSD/Merck Animal Health breidt haar productenreeks uit in de Verenigde Staten. Op 9 juli werd er goedkeuring gegeven voor een nieuwe vlooientablet van het merk Bravecto. Deze nieuwe tablet is slechts een maand werkzaam ten opzichte van de gebruikelijke drie maanden en wordt aangeprezen als goede tussenoplossing om ook jonge pups te beschermen tegen parasieten.

De naam Bravecto was al even bekend bij dierenartsen en huisdiereigenaren. Een aantal jaar geleden werd hiermee een nieuwe manier van parasietbestrijding voor huisdieren aangekondigd: voor het toedienen van een tablet bestaande uit de insecticide fluralaner. Na het toedienen van de tablet is de hond voor enige tijd van binnenuit beschermd tegen vlooien en teken. Deze komen na het vastbijten in de hond in aanraking met zijn bloedsomloop en zodoende ook met de werkzame stof uit Bravecto, waarna ze binnen 24-48 uur sterven. Tot nu toe was Bravecto als kauwtablet die drie maanden werkzaam is, het nieuwe product heeft een kortere werkingsduur. Hiermee richt MSD zich bewust op pups vanaf 8 weken als doelgroep. “Huisdiereigenaren kunnen nu in de eerste levensfase van hun hond beginnen met de maandelijkse behandelen en hebben de mogelijkheid om makkelijk over te schakelen op de Bravecto behandeling met een langere werkingsduur zodra de hond de leeftijd van 6 maanden heeft bereikt.” wordt verteld aan The Canine Chronicle. 

De producten van Bravecto zijn al even verkrijgbaar in zowel de Verenigde Staten als Europa, waar het zowel voor- als tegenstanders heeft gekregen. Hoewel zowel de European Medicine Agency als de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit de effectiviteit van Bravecto bij de bestrijding van vlooien en teken bevestigen, hebben ook beide organisaties in de afgelopen jaren gevraagd om een speciale waarschuwing die toegevoegd moest worden aan de bijsluiter. Al snel na het verschijnen van Bravecto op de markt kwamen er opvallend veel meldingen binnen over bijwerkingen. Deze gingen onder andere over neurologische problemen en orgaanfalen. Zowel de EMA als de FDA onderzochten de meldingen en kwamen tot de conclusie dat er een speciale waarschuwing geldt voor het risico op epileptische aanvallen. De bijsluiter in zowel Europa als de Verenigde Staten beschrijft nu dan ook om geen Bravecto te gebruiken bij honden die bekend zijn met epilepsie. Toch is dit volgens veel huisdiereigenaren niet genoeg en volgen vooral op sociale media nog steeds meldingen van bijwerkingen na het gebruik van Bravecto.

De nieuwe maandelijkse tablet van Bravecto zal naar verwachting vanaf juli 2020 verkrijgbaar zijn in de Verenigde Staten. Wanneer het ook in Europa verkrijgbaar is, is nog niet bekend. Wel is de standaard Bravecto-tablet zoals deze nu verkrijgbaar is in Europa, met een werkzaamheid van drie maanden, volgens de bijsluiter geschikt voor pups vanaf 8 weken en met een lichaamsgewicht van minimaal 2 kilo.

dossier