• Klacht van boze buurman lijkt reden voor einde Hondenspeelparadijs

Klacht van boze buurman lijkt reden voor einde Hondenspeelparadijs

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Klacht van boze buurman lijkt reden voor einde Hondenspeelparadijs

wo, 07/17/2019 - 13:05

Een klacht van een buurman die ruim driehonderd meter van het hondenspeelparadijs in Odijk, gemeente Bunnik, afwoont, lijkt de aanstichter van alle commotie die nu rondom de speelfaciliteit aan de Achterdijk heerst. Althans, dat zegt het bestuur van het Hondenspeelparadijs. De gemeente zegt dat “diverse mensen hebben geklaagd over geluidsoverlast en parkeeroverlast”.

Volgens het Hondenspeelparadijs dateert de klacht al vanaf de beginperiode, ruim 2 jaar terug. De  boze buurman, die ook een conflict zou hebben met de eigenaar van de grond welke door het hondenspeelparadijs wordt gebruikt, heeft destijds geklaagd over geluids- en parkeeroverlast. Het Speelparadijs ligt in een agrarisch gebied, met als directe buren enkele boerderijen, maar dat is geen garantie voor rust: even verderop, ca. 300 meter, ligt de zeer drukke snelweg A12, Utrecht-Arnhem, en vlak daarnaast de spoorlijn tussen diezelfde steden.

De klacht leidde destijds al tot het bezoek van een handhaver van de gemeente Bunnik, maar deze kon geen zaken constateren welke de klacht ondersteunden. Volgens het bestuur van het Hondenspeelparadijs was alles volgens de BOA (Bijzonder Opsporings Ambtenaar) prima in orde. Wel geeft het bestuur toe dat er in de beginperiode inderdaad af en toe wat parkeeroverlast was, maar ook dat daar sindsdien goed op gelet wordt en er verder ook geen sprake meer van is.

Hoe dan ook, er is toch gevraagd aan de gemeente om nu het bestemmingsplan voor het gebied, waar inderdaad een dergelijke richting niet in wordt genoemd, te gaan handhaven. Met andere woorden, om het Speelparadijs te gaan sluiten. Een gemeente kan daarbij een dwangsom opleggen aan bedrijven en instellingen die zonder toestemming van het bestemmingsplan daar toch hun bedrijf of activiteiten uitvoeren. Voorafgaand aan dit daadwerkelijk opleggen van de dwangsom, wordt een vooraankondiging gedaan, zoals nu. Bewoners, betrokkenen kunnen nu een zogenaamde “zienswijze” indienen bij de gemeente, waarop ze aangeven waarom de activiteit juist wel of juist niet daar zou moeten kunnen.  Let wel, om een activiteit doorgang te laten vinden op lange termijn is wel een aanpassing van of een ontheffing op dat bestemmingsplan nodig. “Maar” zegt de gemeente “daarop willen we nog niet vooruit lopen, we wachten eerst de zienswijzen af…”

Het Hondenspeelparadijs ziet het echter als een volgende tegenwerking in een langlopend proces met de gemeente. Volgens Stephanie van Rooij is er zeven jaar lang geprobeerd om samen met de gemeente Bunnik te zoeken naar een geschikt terrein, maar keer op keer zonder resultaat. "Uiteindelijk zei de Gemeente “als jullie iets geschikts vinden, dan hebben wij geen bezwaar daartegen.” Helaas betrof dat een mondeling toezegging, en hoewel die rechtsgeldig zijn is het qua bewijslast lastiger. Volgens Van Rooij is de gemeente Bunnik sowieso vooral van het telefonisch communiceren.  “Op elke vier of vijf e-mails kreeg ik dan 1 reactie terug, en altijd per telefoon…”

Samen met enkele juristen heeft het Hondenspeelparadijs nu een zienswijze ingediend, aangezien deze nog deze week binnen zou moeten zijn. De gemeente noemt op haar website geen finale termijn voor het indienen van een zienswijze, maar heeft het over “de komende periode”. Op basis van alle ingediende zienswijzen (dus zowel voor- als tegen) neemt de gemeente dan een besluit of het Hondenspeelparadijs wellicht toch mag blijven, met een aanpassing in het bestemmingsplan, of moet sluiten. Daarbij is de gemeente niet verplicht om een andere locatie ter beschikking te stellen.

Zeker gelet op de zomerperiode zal een definitieve uitkomst van het verhaal beslist nog enkele maanden op zich laten wachten. Wij blijven het volgen…