• Hond ruikt druppel benzine in zwembad

Hond ruikt druppel benzine in zwembad

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hond ruikt druppel benzine in zwembad

zo, 05/24/2020 - 15:51

Pyromanen moeten oppassen...

Neem twee olympische zwembaden van 50 x 25 meter, 2 meter diep, en doe daar een theelepeltje benzine in. Niemand die het merkt toch, 5ml. op 5 miljoen liter water?  Jawel, getrainde honden kunnen brandversnellers zoals benzine detecteren in hoeveelheden van slechts een miljardste van een theelepel, volgens nieuw onderzoek door chemici van de Universiteit van Alberta. De studie geeft de laagste schatting van de gevoeligheidslimiet van hondenneuzen, oftewel, wat kunnen honden nog ruiken, en heeft implicaties voor brandstichtingonderzoeken.

"Tijdens een brandstichtingsonderzoek kan een hond worden gebruikt om puin te identificeren dat sporen van ontvlambare vloeistoffen bevat - wat een hypothese zou kunnen ondersteunen dat een brand het gevolg was van brandstichting", legt Robin Abel, afgestudeerd student bij de afdeling Chemie, uit. auteur van het onderzoek. 'Natuurlijk kan een hond geen getuigenis afleggen in de rechtszaal, dus puin van waar de aangegeven hond moet worden teruggebracht naar het laboratorium en geanalyseerd. Deze schatting biedt een doelwit voor forensische laboratoria bij het verwerken van door opsporingshonden gemarkeerde bewijzen op locaties met potentiële brandstichting. "

Bij het onderzoek waren twee honden-en-handler-teams betrokken. De eerste was getraind om verschillende soorten ontvlambare vloeistoffen te detecteren, terwijl de andere voornamelijk was getraind met benzine. De resultaten tonen aan dat de hond die op verschillende vloeistoffen was getraind, goed presteerde bij het detecteren van alle versnellers, terwijl de hond die op benzine was getraind niet in staat was om bij extreem lage concentraties ook andere brandversnellers als diesel en petroleum te ruiken.

Een ander resultaat van de studie was de ontwikkeling van een protocol dat kan worden gebruikt om geschikte ultraschone substraten te genereren die nodig zijn voor het beoordelen van de prestaties van honden met versnellingsdetectie voor detectie op sporenniveau.

"Op dit gebied is het algemeen bekend dat honden gevoeliger zijn dan conventionele laboratoriumtests", zegt James Harynuk, universitair hoofddocent scheikunde en de supervisor van Abel. "Er zijn veel gevallen geweest waarin een hond puin markeerde dat vervolgens negatief test in het laboratorium. Om de laboratoriumtechnieken te verbeteren zodat ze de prestaties van de honden kunnen evenaren, moeten we eerst de honden beoordelen. Dit werk geeft ons een zeer uitdagend doel voor onze laboratoriummethoden. "

Dus, hoe klein een hoeveelheid benzine kan een hond detecteren?

"De honden in deze studie waren in staat om tot een miljardste van een theelepel – oftewel een miljardste deel van 5 ml - benzine te detecteren," voegde Harynuk toe. 'Hun neus is ongelooflijk gevoelig.'