• Hond overal aan de lijn in Berlijn

Hond overal aan de lijn in Berlijn

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hond overal aan de lijn in Berlijn

do, 12/20/2018 - 17:13

Wie met zijn hond naar Berlijn gaat, na 1 januari, moet rekening houden met het in werking komen van een nieuwe wet. Vanaf dat moment moeten alle honden overal aan de lijn gehouden worden, altijd en overal: op trottoirs, in winkels, in parken, sportvelden en zelfs in trappenhuizen of andere toegankelijke ruimtes in (semi)openbare gebouwen.

Op speciale losloopvelden mogen de honden wel zonder lijn. Ook gelden er uitzonderingen voor straten zonder bebouwing en braakliggende terreinen, mits de eigenaar beschikt over een  zogenaamd bewijs van deskundigheid of als ze kunnen bewijzen dat de  hond al in hun bezit was voor 22 juli 2016, de dag waarop de wet werd aangenomen.

Dat bewijs van deskundigheid krijgen hondenbezitters onder andere via de beroepsvereniging van opvoeders en hondengedragconsultanten (BHV) of via een Vereniging aangesloten bij de Duitse Kennel Club (VDH). Het examen bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Het theoretische examen stelt bijvoorbeeld vragen over het sociale gedrag van honden, hun communicatie en lichaamstaal, houding en zorg. In het praktische gedeelte worden veel voorkomende alledaagse situaties gecontroleerd. Hier moet de hond onder andere laten zien dat hij commando's beheerst zoals "zit, "lig", "sta" of "blijf".

Het is in Berlijn moeilijk om te bewijzen of een hond vóór 22 juli 2016 al bij de eigenaar was omdat er geen speciale officiële bevestiging is. Registratie was er zo goed als niet, hooguit een bewijs van de verzekering van het huisdier of iets dergelijks. Deze certificaten moeten ze ook kunnen voorleggen in geval van twijfel. Overtredingen tegen de aanlijnplicht worden bestraft met een geldboete van 25 €.