• Hond die gaskamer overleefde alsnog overleden

Hond die gaskamer overleefde alsnog overleden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Hond die gaskamer overleefde alsnog overleden

di, 10/23/2018 - 15:45

Veertien jaar nadat hij de gaskamer overleefde, is “Miracle dog” Quentin afgelopen zondag overleden. De kruising Basenji/Pittbull overleed in het bijzijn van zijn baasje aan datgene wat iedereen wacht, ouderdom.

Quentin werd wereldberoemd toen hij, nadat zijn eigenaren hem in 2003 hadden afgestaan omdat hun nieuwe appartement geen huisdieren toeliet, geëuthanaseerd zou worden maar dat overleefde. Samen met 7 soortgenoten werd hij in een kennel in de gaskamer geplaatst waar 15 minuten lang carbonmonoxide werd toegediend. De zeven andere honden overleden inderdaad, maar Quentin kwam er levend en zonder enige lichamelijke problemen uit. Toen het verhaal de media bereikte, werden er meer dan 700 adoptieverzoeken ingediend voor Quentin.

Dit verhaal van Quentin werd het verhaal over het inhumaan laten inslapen van “overtollige” huisdieren. De No-kill beweging gebruikte Quentin jarenlang als boegbeeld.   

Randy Grim was voorzitter van Stray Dogs St. Louis (met een no-kill policy) en kreeg een telefoontje om Quentin dan maar op te vangen. En die opvang werd levenslang, terwijl Grim en Quentin hun kruistocht tegen het doen inslapen van overtollige dieren begonnen, en de nadruk te leggen op adoptie. Een van de eerste resultaten was dat St. Louis zelf een no-kill beleid ging voeren in 2005.

Grim schreef een boek over zijn belevenissen met Quentin. Na de dood van de hond afgelopen zondag verscheen het onderstaande (vertaalde) bericht op zijn Facebookpagina:

“Dag Quentin

Ik zit hier met Quentin naast me, wetende dat ik later vandaag afscheid ga nemen van een legende, van een held, van mijn beste vriend en mijn lieve "jongen." Ik huil en ben er kapot van, dus ik zal dit voor nu kort houden en meer zeggen over zijn leven. Mijn hart zal tot later moeten wachten.

Quentin heeft meer gedaan voor dierenwelzijn dan enig mens ooit zou kunnen. Toen hij de gaskamer in 2003 overleefde, koos hij me uit om zijn partner te worden om talloze dierlijke dodingsruimten in het hele land te sluiten, maar zijn wonderen hielden daar niet op.

Mijn mirakelmaatje heeft ook bijgedragen aan het vooruit helpen van de no-kill-beweging, een groep tegen dierenmishandeling, een schuilplaats om de misbruikte en vergeten dieren te beschermen, terwijl hij tegelijkertijd mij, zijn baas, geliefd en gezond houdt. Hij veranderde het landschap voor een hele stad en ik bid dat zijn nalatenschap nog steeds een drijvende kracht is voor een humane natie voor alle dieren.”

 

Quentin overleed terwijl hij buiten zijn laatste steak opat….