• It’s a sign
  • It’s a sign

Het is een teken

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Het is een teken

wo, 08/21/2019 - 21:20

Ik ben misschien slechthorend, maar ik ben zeker niet doof. Met mijn nieuwe hoortoestel kan ik meer horen dan ooit tevoren. Ik kan spreken en kan daarom Don gesproken commando's geven, dus waarom zou ik hem nodig hebben om te reageren op commando's in gebarentaal? 

Zoals ik in mijn laatste column zei, ben ik niet de luidruchtigste persoon in de kamer. Maar ik bevind me wel in drukke situaties. Op een drukke markt, een druk verjaardagsfeest of bij muziek in het dorp. Ik kan niet concurreren met dat soort lawaai. Het kost me teveel energie.

Een paar maanden nadat Don bij ons kwam wonen, waren we in het dorp toen we een podium tegenkwamen waar zangers optraden. Omdat het buiten was en niet te luid, stopten we even om te luisteren. Goede training voor Don, dacht ik ... Maar hij luisterde niet naar mijn bevelen. Ik kon niet luid genoeg praten, dus hij kon me niet horen. De training was daarom erg kort. We gingen verder.

Dat was iets dat moest worden opgelost. Dus begon ik me af te vragen of hij op signalen zou reageren. Ik leerde de Britse gebarentaal op de leeftijd van 5 jaar. Later leerde ik een aantal Amerikaanse gebaren, dus het was gemakkelijk voor mij om online te kijken en een aantal nuttige Nederlandse gebaren te vinden.

Zit, Af, Wacht, Hier, Move, Bed, Klaar en Spreek. Dat zijn commando's die ik zowel buiten als in huis het meest zou gebruiken.

Omdat ik hem net met succes had leren blaffen op commando, heb ik dit commando als eerste in gebarentaal onderwezen.

De eerste stap was om gesproken commandotraining te doen. Als ik 'spreek' zei, moest hij blaffen en een koekje krijgen. Ik heb toen het teken toegevoegd. Het met handgebaren duidelijk maken van het commando terwijl het gecombineerd wordt met het gesproken commando zou hem leren om beide dingen met dezelfde actie te associëren. Blaffen. Elke keer dat hij correct reageerde op de combinatie van handsignaal en gesproken commando, kreeg hij een koekje. Om de training te completeren, moest hij op het signaal reageren zonder het gesproken commando. Dus ik maakte eerst de handgebaren en gaf  vervolgens de gesproken opdracht. Het juiste antwoord werd beloond. Ik verlengde geleidelijk de tijd tussen het met gebaren maken van het commando en het daadwerkelijk zeggen, totdat hij uiteindelijk alleen op het teken reageerde.

Ik volgde hetzelfde proces met alle 8 commando's. Het heeft wat tijd en geduld gekost, maar hij is leergierig en dat maakt training leuk.

Hij werd beter in gebarentaal dan ik aanvankelijk had verwacht. Ik heb een heel goede vriendin die ik mijn zus noem. We hebben dezelfde ziekte, maar de symptomen verschillen. Dat betekent dat ze meer gehoorverlies heeft dan ik. Omdat we allebei met drukke plaatsen worstelen, hebben we besloten om samen een online gebarentaalles te volgen. We Facetimen elke maandag- en vrijdagmiddag en gebruiken veel gebaren tijdens het gesprek. Wanneer het tijd is om op te hangen, gebaren we altijd hetzelfde naar elkaar; 'Bye Sis'. Don weet dat als we ophangen, hij gaat eten. Omdat deze laatste twee tekens aan het einde van elk gesprek met mijn zus worden gebruikt, zijn ze echter zijn teken voor het diner geworden. Als hij me het ziet uitvoeren, wiebelt hij met zijn staart en doet hij de avonddans voordat ik op de knop Oproep beëindigen kan drukken.

Hij is een slimme hond. Hij werd op school in het Frans opgeleid en leerde later Nederlands en Engels. Met gebarentaal inbegrepen, spreekt hij 4 talen.

In welke taal train je je hond?