• Eerste bewijs voor werkzaamheid CBD-olie bij honden

Eerste bewijs voor werkzaamheid CBD-olie bij honden

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Eerste bewijs voor werkzaamheid CBD-olie bij honden

wo, 06/20/2018 - 10:39

Cannabisolie, CBD-olie of hasholie, drie namen voor een product waar je ook voor gebruik bij honden veel, vaak positieve, verhalen over hoort. Alleen, het grote bezwaar tot nu toe is dat het altijd gaat om zogeheten “anecdotisch bewijs”, oftewel, mensen die hun positieve ervaringen met het product melden. Echt, wetenschappelijk, bewijs voor de werkzaamheid van de cannabinoiden, de werkzame stof in CBD-olie, was zo goed als niet voorhanden.

Door de enorme aandacht voor het product komt daar nu verandering in, en inmiddels zijn er twee, nog redelijk voorzichtige, onderzoeken gepubliceerd door universiteiten naar de werkzaamheid van CBD-olie.

Professor Galizzo van de Universiteit van Bologna, Italie, publiceerde begin deze maand een artikel in Histochem Cell Biology. De onderzoekers hebben gekeken naar hoe cannabinoidreceptoren, zeg maar de aanhaakpunten voor de cannabinoiden in de olie, in het spijsverteringskanaal van de hond aanwezig zijn. Het ging nog om heel voorzichtig onderzoek, zogeheten ex vivo, oftewel in petrischaaltjes en niet in levende honden. Maar, zo concluderen de onderzoekers, de receptoren voor cannabinoiden zijn breed verspreid en aanwezig in het spijsverteringskanaal van de hond, en daardoor zullen cannabinoiden ook een duidelijke werking hebben. “er is een anatomische basis die therapeutisch gebruik van cannabinoiden receptorantagonisten bij het verhelpen van motiliteitsziektes en overgevoeligheid van het maag- en darmslijmvlies bij acute en chronische spijsverteringsziekten ondersteunt.” Oftewel, CBD-olie zou heel goed kunnen helpen bij spijsverteringsziektes.

Een tweede, iets eerder gepubliceerde, studie van de Cornell-instituut in de VS toont de effectiviteit van CBD-olie bij osteoartritis aan. 2 mg/kg cannabidiol (CBD) olie tweemaal daags kan helpen de kwaliteit van leven en te verbeteren en de mobiliteit te bevorderen bij honden die atrose hebben. Het onderzoek wacht nog wel op de zogeheten “peer review”.

Joe Wakshlag, universitair hoofddocent en sectiechef voeding bij Cornell deed het onderzoek. De doelstellingen waren het bepalen van de basale orale farmacokinetiek, het bepalen van de veiligheid en het beoordelen van de werkzaamheid van CBD-olie bij het behandelen van pijn bij honden met artrose. Zo bleek dat er geen negatieve bijwerkingen waren, en bij een placebo-gecontroleerd gedeelte van het onderzoek leken de dieren met werkzame medicatie minder pijn en een grotere beweeglijkheid te hebben. Dit werd gebaseerd op vragenlijsten ingevuld door de eigenaren.

De resultaten lijken anekdotische verslagen te ondersteunen van de voordelen van CBD-olie. Veterinaire beoordeling toonde aan dat CBD-olie pijn verminderde (p <0,03), en de onderzoeksscoringen op  deCanine Brief Pain Inventory en Hudson activiteitsscores vertoonden klinisch significante vermindering van pijn en een toename in activiteit met CBD-behandeling (p <0,001). Voor de goede orde, dit laatste onderzoek werd mede gefinancierd door een producent van CBD-olie.

Wereldwijd zijn er nog meer onderzoeken onderweg of in voorbereiding. Ook werkzaamheid bij gedragsstoornissen, kanker en pijnmanagement wordt nader onderzocht.

bron

Localization of cannabinoid receptors CB1, CB2, GPR55, and PPARα in the canine …

Cornell takes the lead in cannabidiol research