• Dierenartsen: geen meldplicht illegale pups

Dierenartsen: geen meldplicht illegale pups

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Dierenartsen: geen meldplicht illegale pups

wo, 07/12/2017 - 11:28

De 15-weken regel. Een omstreden maatregel die in de meeste landen van de EU geldt. Pups die over landsgrenzen meegaan moeten zijn ingeënt tegen rabiës. Dat kan pas met twaalf weken, en de inenting moet tenminste drie weken oud zijn voordat het passeren van een grens is toegestaan.

En al lijkt de regel zich toe te leggen op gezondheid, voornaamste reden van deze Europese wetgeving is het tegengaan van illegale puppyhandel. Immers, voor broodfokkers is het commercieel niet interessant pups tot 16 weken te verzorgen. Het eten, de entingen, het kost veel en gaat af van de winst. Bovendien moet je de pups, die nu vaak met 5-6 weken worden getransporteerd, weken langer onderbrengen, en dat kost ook geld. Het merendeel van de broodfok concentreert zich in het Oostblok, daar wordt iets minder moeilijk gedaan over welzijnsregels, dus, in de gedachtegang van de EU, zou de handel zo vanzelf uitsterven. Weliswaar is de regel bij bonafide fokkers weinig populair, immers, socialisatie zou juist tussen 8-12 weken het grootst zijn, maar regels zijn regels.


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden


 

dossier