Databanken en de AVG, het loont om zelf je registratie na te kijken
Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). Het zal weinig mensen ontgaan zijn, de mailboxen stroomden vol met mailtjes van bedrijven.
Voor hondenbezitters die een gechipte hond hebben, voor elke hond in Nederland die na 1 april 2013 geboren is, betekent het echter vaak wel een extra stap. De hond is verplicht ook in één van de acht (!) erkende databanken geregistreerd, dat is ook een verplichting, met daarbij als het goed is de naam en contactgegevens van de eigenaar. De chip moet ook kunnen helpen als de hond wegloopt, en daarvoor moet de chip uitgelezen kunnen worden. Het is in zulke gevallen dan wel zo handig dat dan ook die contactgegevens zichtbaar worden, zodat de hond kan worden thuisgebracht. Of in ieder geval de eigenaar een telefoontje krijgt. Maar –zo zegt de AVG- die gegevens vallen onder de beschermde gegevens, en elke eigenaar moet expliciet toegang daarvoor gegeven hebben.
Kortom, wie dacht dat de chip ervoor zou zorgen dat je als eigenaar ook snel gevonden zou zijn, kan wel eens van een koude kermis thuiskomen. En omdat een hond wiens eigenaar niet gevonden kan worden na ca. 2 weken vrijkomt voor adoptie, kan het wel eens vervelende gevolgen hebben als die gegevens niet uitleesbaar zijn.
Dogzine maakte een rondje langs de verschillende databanken en keek hoe een en ander geregeld was.
De Nederlandse Databank Gezelschapsdieren is een van de weinige die expliciet de AVG noemt in de nieuws-sectie. Via hun module “baasjeszoeker” wordt de naam van het dier, de woonplaats en het telefoonnummer van de eigenaar altijd getoond, maar geen naam of adres. Zolang iedereen er dus voor zorgt dat het telefoonnummer actueel is, wordt de hond, AVG of niet, in ieder geval geïdentificeerd via het telefoonnummer.
Databank “Petlook” heeft alle ingeschreven eigenaren een mail gestuurd. “Toen u uw Petlook-account maakte heeft u zelf kunnen aangeven of aan een eventuele vinder naar aanleiding van het chipnummer van uw hond of kat uw telefoonnummer en e-mailadres bekend mogen worden gemaakt.” Wie dat destijds heeft aangevinkt, kan gerust zijn, wie dat niet heeft gedaan kan bij Petlook zijn gegevens alsnog aanpassen. Wie op de website kijkt, ziet geen specifieke AVG-informatie, maar moet kijken bij “lekke databanken”.
Huisdier-registratie.nl geeft geen verdere informatie, behalve dat de gegevens veilig zijn. Klanten van huisdier-registratie.nl hebben zelf aan kunnen geven welke gegevens ze willen delen met eventuele vinders. Eigenaren worden in ieder geval niet actief aangespoord om hun gegevens nog even te controleren.
De Backhome-club werkt andersom. “Bij de Backhome club kan een houder zelf aangeven welke persoonlijke gegevens getoond mogen worden. Wanneer een dierenarts of bevoegd chipper een dier chipt en registreert dan staan standaard de persoonlijke gegeven uit maar u, als houder, ontvangt dan een mail met daarin de vraag om een wachtwoord aan te maken en om de vinkjes bij de persoonlijke gegevens aan te zetten. In het persoonlijke account kunt u bij 'mijn gegevens' zelf deze vinkjes aan of uitzetten.”
De “databank-honden.nl”, de databank van de Raad van Beheer, maakt geen melding van de AVG. Op e-mailvragen van Dogzine is tot nu toe niet gereageerd (3 dagen). Wel valt de volgende zinsnede op bij de Veelgestelde vragen: “Als u wilt dat de databank het chipnummer van uw hond openstelt, zodat als uw hond zoek raakt, de vinder kan nagaan waar hij thuishoort, dan moet u de databank daar eerst toestemming voor geven. Dit is een aparte dienst die in een volgende fase aangeboden zal worden.” Wie dus zijn hond hier geregistreerd heeft, zal deze als de hond zoekraakt op dit moment nog niet via de chip kunnen terugvinden, als we deze zin goed interpreten. De databank is niet open namelijk.
Hondregistreren.nl toont op de website dat gebruikers bij hun registratie aangegeven hebben of gegevens gedeeld worden. Een aparte vermelding van de AVG, of hoe dit aan te passen, is niet te vinden, ook reageert de site niet op onze mail met vragen. De site zelf mag eerlijk gezegd ook wel eens goed nagekeken worden.
De website van Petbase is al enige tijd niet aangepast, er wordt gesproken over een nieuw logo dat in 2017 wordt ingevoerd (maar dat blijkbaar in 2018 nog niet gerealiseerd is). Wellicht om die reden is er ook geen actuele AVG-informatie te vinden. De privacy-verklaring is overigens wel up-to-date. Goed zoeken levert de volgende zinsnede op: “Uw persoonlijke gegevens worden alleen getoond als men zoekt op het 15-cijferig chip-/transponder-nummer en u gekozen heeft voor vrijgave. Als u niet kiest voor vrijgave, dan worden de gegevens van de aanmeldende instantie getoond bij opvraging. “ Actief informeren over eventuele AVG-aanpassingen doet Petbase dus niet, voor zover bekend.
Tot slot StichtingChip, die wel op de voorpagina een directe link naar AVG-vragen heeft. Daar ook netjes het verhaal dat er geen gegevens worden verstrekt tenzij zelf aangegeven. Ook hier onbekend of er een actieve mail is verzonden naar registranten om ze te wijzen op eventuele problemen.
Samengevat, de nieuwe AVG kan voor vermiste honden best problemen opleveren voor wie niet even zijn gegevens checkt bij de databank(en) waar hij of zij is ingeschreven. Een advies is dan ook om nog voordat je hond wegloopt even je gegevens te controleren. Anders loop je het risico dat “Fikkie” wel eens langer weg kan blijven dan voorzien. Misschien gelijk ook een goede maier om te zien of je gegevens nog actueel zijn…
Bij de foto Steffen Heinz (Caronna 14:47, 20 February 2007 (UTC)) - Eigen werk, CC BY-SA 3.0.