• Gen voor naakte Deerhound gevonden

Gen voor naakte Deerhound gevonden

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Gen voor naakte Deerhound gevonden

vr, 04/05/2019 - 19:37

Naakthonden komen al heel lang voor. Van de bekendere types, zoals de Peruaanse, de Mexicaanse en de Chinese naakthond, weten we welke mutatie dit veroorzaakt. Ook van de American Hairless terrier, een vrij onbekend ras, kennen we de mutatie.
Bij de Peruaan, Mexicaan en de Chinees gaat het om een enkelvoudig dominant gen. 

De naakte variant draagt één zo’n gen. De fokzuivere variant komt niet voor, waarschijnlijk overlijden dergelijke pups al in de baarmoeder. De behaarde variant bestaat ook, die heet dan gewoon “behaarde Peruaanse/Mexicaanse naakthond”. Bij de Chinese naakthond wordt de behaarde versie “Powderpuff” genoemd.

Het gen van de Peruaan, Mexicaan en de Chinees is gekoppeld aan gebitsontwikkeling, en de naakte variant heeft daardoor vrijwel altijd een wat minder compleet gebit. De dieren hebben hier verder geen hinder van, maar opvallend is dit verband dus wel. Het gen dat hiervoor verantwoordelijk is heet FOXI3 en wordt gezien als de regulator van ectodermale ontwikkeling, dat wil zeggen de ontwikkeling van haar en tanden. Deze ontwikkeling is verstoord, en dat resulteert in haarloosheid en in veel gevallen een missend aantal tanden en/of kiezen.
De naakte pups van bovengenoemde rassen worden ook naakt geboren. Hooguit hebben ze een klein kuifje maar daar blijft het bij.
Bij de Chinese naakthond is wel meer haar aanwezig; dat wordt veroorzaakt door het feit dat dit ras een zogenaamde “bearded” vacht heeft. Het gen voor bearded geeft over het gehele lichaam een langere beharing, en hierdoor zijn de delen die nog behaard blijven bij de naakte variant ook groter.

Bij de American Hairless terrier gaat het echter om een andere genetische variant. Opvallend genoeg worden de AHT-pups behaard geboren. Hoewel het wel een dunne beharing is, is er wel vacht aanwezig. Maar na verloop van enkele weken valt de vacht eraf en zijn de dieren dus onbehaard. Het ras is ontstaan uit een aantal pups die haarloos bleken en in nesten van het Amerikaanse ras “Rat terrier” geboren werden. Het gaat hier om een andere mutatie die ook anders vererft: de haarloosheid van de AHT is recessief. Een naakte variant is dus fokzuiver haarloos en daardoor bestaan er in het ras geen behaarde varianten.


 


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden


 


Bij de Schotse Deerhound komen ook naakte varianten voor. Dat is niet de bedoeling in dit ras. De honden horen een ruige beharing te hebben die ze weerbestendig maakt. Omdat ze spontaan werden geboren uit behaarde ouders én bij de geboorte een vacht hadden was wel duidelijk dat het een andere variant moest zijn dan die van de Chinese en Peruaanse naakthonden.
De pups werden geboren met opvallend dunne vachten die na enkele weken uitvielen. Dat beeld kwam opvallend sterk overeen met dat van de AHT. Om die reden werd er gezocht op dezelfde plaats in het genoom toen het onderzoek naar deze mutatie startte. En dat bleek een terechte keuze.

Bij de American Hairless is bekend dat het gen in kwestie SGK3 is. Maar de naakte Deerhounds bleken die mutatie niet te hebben. Dat wees op een andere mutatie.
Onderzoek bij een groep Deerhounds, waarvan een aantal dieren haarloos was, bleek dat idee te bevestigen: op een andere plek in het SGK3-gen werd een mutatie gevonden die eenzelfde effect geeft als de mutatie bij de AHT. Met andere woorden: een iets andere variant met hetzelfde effect: naaktheid veroorzaakt door een recessief gen. Van de naakte Deerhounds zijn dus beide ouders dragers van deze mutatie.

Wat doet die mutatie precies? De groep genen waartoe SGK3 behoort regelt een aantal belangrijke zaken in de haargroei en voor een deel in de celgroei van de huid en haarfollikels. De eiwitten die zorgen voor de groei blijken bij deze, maar ook bij de mutatie die de AHT kent, te zorgen voor een tekort aan functionele eiwitten, en dat betreft dan de eiwitten die essentieel zijn voor haargroei. Hierdoor vindt er geen vervangende haargroei plaats als haren uitvallen. Haarloosheid is het gevolg.
De mutatie die werd gevonden is niet gevonden bij een verwant ras dat tegelijk onderzocht werd, de Ierse wolfshond.

Het onderzoek was deels ook gericht op het vinden van de oorzaak van haargroei-afwijkingen bij mensen maar helaas bleek deze mutatie daarvan niet de oorzaak te zijn. Dat onderzoek wordt dus nog voortgezet.
De Deerhound kan dankzij dit onderzoek wel de fokdieren laten screenen op deze mutatie, zodat dit ongewenste kenmerk niet meer geboren hoeft te worden.