• Crufts onder druk om retro-mopsen toe te laten

Crufts onder druk om retro-mopsen toe te laten

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Crufts onder druk om retro-mopsen toe te laten

zo, 08/04/2019 - 12:55

Crufts staat onder druk.
De komende editie zal de 128e zijn, en al die jaren zijn er traditioneel alleen raszuivere honden toegelaten.
Maar Jemima Harrison, de vrouw die ooit "Pedigree Dogs Exposed" maakte en nu de initiatiefnemer is achter "Campaign for the Responsible use of Flat-Faced Animals (Cruffa)", is van mening dat de retro-mops een grote verbetering is  voor de gezondheidsproblemen waar de mops mee worstelt.

Of course Retro Pugs should be allowed to compete,” aldus mevrouw Harrison. “If the Kennel Club truly want to be seen as a modern organisation that supports animal welfare then they should be encouraging efforts to breed these healthier dogs by allowing them to show."

Maar in de ogen van Crufts is de retro-mops niet raszuiver. Om dit uiterlijk te bereiken werden namelijk andere rassen ingekruist.
Maar Jemima Harrison vind thet hoog tijd voor een nieuw imago voor de Mops. Dit ras wordt extreem veel gebruikt in reclames en zo zal niemand beseffen wat er nou eigenlijk mis is, denkt zij. Ze ziet het als een enorme stap als de Kennelclub de retromops zou toestaan mee te doen op Crufts.

"Honden met overdreven functies blijven een punt van zorg en we willen dit stoppen en de manier veranderen waarop mensen hun honden fokken," zei Caroline Kisko, secretaris van de Kennel Club, voorafgaand aan de competitie van 2018. A purebred pug with typical squashed face Een rasechte mopshond met typisch p

"Er bestaat geen twijfel over dat mopsen en andere populaire brachycefalische rassen lijden als gevolg van een enorme toename van willekeurig fokken voor bepaalde overdreven kenmerken, zoals plattere gezichten, die worden gestimuleerd door mode en wordt vaak gezien als schattig. “We werken samen met dierenartsen, welzijnsorganisaties en rasverenigingen om onverantwoorde fokkers te stoppen met het verzilveren van de vraag, zonder rekening te houden met de gezondheid en het welzijn van hun puppy's en zonder puppykopers te informeren over de mogelijke problemen die hun viervoeters kunnen hebben," aldus de Engelse Kennelclub.

Veel eigenaren zijn zich nog onvoldoende bewust van mogelijke problemen. Onderzoek gaf onlangs aan dat nog geen 20% de mogelijke problemen beseft. De overgrote meerderheid realiseert zich dus niet dat de dieren een probleem kunnen hebben, met dierenleed als gevolg.