• Britse Duitse Herderclubs in protest

Britse Duitse Herderclubs in protest

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Britse Duitse Herderclubs in protest

vr, 04/07/2017 - 13:30

De Britse Kennel Club heeft onlangs een online opleiding voor keurmeesters opgezet en niemand mag het ras keuren voordat het bijbehorende certificaat is gehaald. Een van de nieuwe regels is dat iedere Duitse herder die in de ring tekenen van stress vertoont onmiddellijk uit de ring dient te worden gestuurd. De meeste tekenen van stress worden momenteel echter bij de showorganisatoren gezien, aldus het Britse magazine Dog World.

De nieuwe regels zijn een direct gevolg van de commotie die vorig jaar ontstond naar aanleiding van de toen winnende Duitse herder. De beelden hiervan ging wereldwijd viral binnen de kynologie en de Kennel Club besloot direct al maatregelen te treffen. De genoemde film is gratis te downloaden op de website van de Kennel Club (klik hier, zoek in de shop naar German Shepherd Dog Judges Education Programme) en de bijbehorende vragen dienen eerst met een voldoende score (18 uit 20) te worden beantwoord door de keurmeesters die de Duitse herder willen keuren in 2018. Zonder certificaat geen toestemming.

In de film wordt de keurmeesters ook verzocht de honden een driehoek te laten lopen in plaats van een rondje en honden tegen elkaar laten lopen acht men ongewenst. De bedoeling hiervan is met name het showen zoveel mogelijk te laten verlopen zoals bij andere rassen. Op de vraag wat er precies wordt verstaan onder stress-signalen antwoordde de Kennel Club dat de gegeven suggesties voor alle rassen gelden en dat de gedachte simpelweg is keurmeesters beter te trainen in het herkennen van stress-signalen bij honden.
Ongeacht het ras dient geen enkele hond die stress vertoond geplaatst te worden, aldus de Kennel Club. De aandacht mag momenteel op de Duitse herder liggen maar in feite zijn dit dus algemene richtlijnen.

Evenals in Nederland kent ook de Britse Kennel Club de regel dat een keurmeester nooit een hond mag plaatsen die zichtbaar een conditie heeft die op welke wijze dan ook de gezondheid of het welzijn in gevaar brengt. Bij deze omschrijving hoort ook verkeerd temperament zoals overmatige verlegenheid of agressie (de KC regels geven nog meer voorbeelden). De KC stelt dat het de plicht en verantwoording is van een keurmeester maar ook van de ervaren fokker en exposant te herkennen wat abnormaal is in dit verband. Wat veel mensen in het verkeerde keelgat lijkt te schieten is het feit dat de film over het voorbrengen van Duitse herders en andere herders gaat maar dat er nergens een Duitse herder in valt te bekennen.

Sheila Rankin, een van de rasvertegenwoordigers van de Duitse herder en rasspecialist, is bepaald niet te spreken over de film. Ze noemde het een discriminerende film en is van mening dat de Kennel Club zijn mening beter wat kan bijstellen als ze niet al te veel rasclubs willen verliezen. “Speaking personally, I find the whole idea of a video about handling GSDs without using a GSD is slightly bizarre, but then the KC, like God, moves in mysterious ways”, zei ze, niet gespeend van enig cynisme.

Men vraagt zich verder af of er vervolgflms komen, bijvoorbeeld over de wijze van showen van een aantal jachthonden die aan hoofd en staart worden vastgehouden bij het voorbrengen. De Kennel Club heeft zich daar nog niet over uitgelaten. Rankin is van mening dat de Kennel Club geen flauw idee heeft van de stress die het de ringmedewerkers bij de Duitse herders geeft als zij de hele show elke minuut op hun vingers worden gekeken. Dat is volgens haar voor zelfs de meest ervaren mensen voldoende om het bijltje erbij neer te gooien. Ze is dan ook van mening dat als de regels niet versoepelt worden, er heel wat mensen zullen gaan afhaken.

De Duitse herder League, de overkoepelende afdeling van de diverse Duitse herderverenigingen in Engeland, heeft nog geen reactie gegeven op de maatregelen.