• Amerikaans/Aziatische hondengriep nog niet in Europa

Amerikaans/Aziatische hondengriep nog niet in Europa

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Amerikaans/Aziatische hondengriep nog niet in Europa

vr, 06/02/2017 - 15:47

Vooral in de Verenigde Staten is onrust ontstaan nu recent in Florida 12 honden zijn gevonden die besmet zijn met Canine Influenza van het type A H3N2. Dit is een variant op de vogelgriep (feitelijk de varkensgriep) en is ook afkomstig uit Zuid Oost Azië, waar het virus rond 2006 voor het eerst bij honden werd waargenomen. In 2015 maakte het virus de oversteek naar de VS, en werden honderden honden  in Chicago en omgeving besmet. Recent echter duiken in de VS naast Florida steeds meer gevallen op verspreid over het hele land, zo zijn er 5 bevestigde en 29 vermoedde gevallen van H3N2 in Los Angeles en omgeving,  en maakt Missouri melding van een aantal besmette Australische Herders (een van oorsprong Amerikaanse hond overigens). Ook in veel andere staten worden gevallen gerapporteerd (de afbeelding bij dit artikel is uit 2015).

Het virus is overigens vervelend, maar tot op heden komt het merendeel van de zieke honden eroverheen. alleen zeer zwakke honden en pups lopen een groter risico, en kunnen eventueel aan secundaire gevolgen als een longontsteking overlijden.  Ook katten kunnen de ziekte oplopen, tot nu toe zijn er geen meldingen dat ook mensen besmet raken met H2N2, maar, zo waarschuwt de CDC, influenzavirussen hebben een grote mate van adaptie en kunnen soms in korte tijd muteren tot een ook voor mensen besmettelijke variant. De hondenvariant is overigens wel zeer besmettelijk voor honden onderling.

Inmiddels is in de VS de farmaceutische wereld druk op zoek naar vaccins. Het bestaande vaccin voor de variant H3N8, een andere variant, is niet werkzaam voor de H3N2-variant, maar ook daar is inmiddels een vaccin bijna gereed voor productie. Voor katten is nog geen vaccin.

Dierenartsen wordt geadviseerd om mensen die naar gebieden gaan waar H3N2 heerst, hun honden buiten bereik van andere honden te houden. soms lastig, aangezien in Florida het virus werd aangetroffen op een grote hondenshow. Honden welke al een ademhalingsprobleem hebben, moeten wel extra voorzichtig zijn, zo meldt de Amerikaanse overkoepelende organisatie van dierenartsen. De besmetting verloopt via contact, maar dus ook via mensen die een besmette hond aaien en vervolgens weer een andere hond aanraken, of via gedeelde speeltjes en lijnen.  Opvallend, bij Greyhounds lijkt de ziekte zich veel ernstiger te manifesteren, dus eigenaren van Greyhounds en aanverwante rassen dienen voorlopig extra voorzichtig te zijn.

Kennels, pensions, en trimsalons of hondenscholen zijn de voornaamste bron van infectie en besmetting.

De symptomen van een besmetting zijn gericht op de luchtwegen, maar variëren van hond tot hond. Meestal beperken de symptomen zich tot lichte koorts, een loopneus en hoesten. Maar incidenteel kan dus longontsteking optreden.

In Europa is de ziekte nog niet aangetroffen. Toch waarschuwen bepaalde Kennel Clubs al wel. De Franse SCC liet vanavond weten dat de besmetting in de VS rondgaat, maar dat er tot op heden geen enkel zieke hond in Frankrijk is aangetroffen. In Nederland en Belgie is verder nog geen informatie beschikbaar.

De griepgolf van afgelopen winter in Nederland werd -onder mensen- ook door H3N2 veroorzaakt, echter, dit is een andere variant die dus wel voor mensen besmettelijk was, en niet voor honden.

bron

Amerikaanse circulaire