• Zomerpups hebben vaker hart- en vaatziektes

Zomerpups hebben vaker hart- en vaatziektes

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Zomerpups hebben vaker hart- en vaatziektes

vr, 05/18/2018 - 13:16

Pups die geboren worden  tijdens de zomermaanden lopen een hoger risico op hart- en vaatziektes, dat blijkt uit een onderzoek dat recent in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports is gepubliceerd.

Het seizoensverschil was vooral voor de maand juli opmerkelijk - 74 procent hoger dan in januari – en dat bij bij rassen die niet genetisch vatbaar zijn voor hart- en vaatziekten. Wetenschapers speculeerden daarom dat andere factoren zoals luchtvervuiling verantwoordelijk waren voor het extra zomerrisico.

"Deze uitkomsten zijn belangrijk omdat het hondenhart heel vergelijkbaar is met het menselijke cardiovasculaire systeem," zegt  hoofdauteur Mary Regina Boland, een assistent-professor aan de Universiteit van Pennsylvania.

Het feit dat mensen en honden samen leven en aan dezelfde milieueffecten worden blootgesteld, duidt op een gemeenschappelijke bron voor het verhoogde seizoensgebonden risico.

In een eerder onderzoek stelden Boland’s onderzoeksteam vast aan de hand van gezondheidsgegevens van 10,5 miljoen mensen in drie landen dat personen die in de baarmoeder werden blootgesteld aan luchtvervuiling in de zomer tijdens het eerste trimester van de zwangerschap een negen procent hogere kans hadden om hartritmeproblemen te ervaren als volwassenen.

"Deze onderzoeken samen ondersteunen de theorie dat vroege zwangerschapsblootstelling aan fijne luchtdeeltjes het risico op cardiovasculaire problemen op latere leeftijd verhoogt", zei ze.

Voor dit nieuwe onderzoek werden de cardiovasculaire gegevens van 129.778 honden uit meer dan 250 rassen gebruikt.

De rassen die in de zomer niet genetisch gevoelig waren en die in de zomer geboren werden en hartaandoeningen kregen, waren vooral de Norfolk Terriër, de Picardische Herder , de Engelse toyspaniel, de Border Terriër en de Havanezer.

Meer in het algemeen varieert het percentage honden met hart- en vaatziekten van een half procent of minder - inclusief retrievers, pointerss, bulldogs, dobermans, mopsen en chihuahuas - tot bijna twee procent voor jachthondenrassen, collies en herdershonden.

 

Volgens de onderzoekers is het seizoenseffect mogelijk ook genetisch gerelateerd, maar niet aan een al bekend gen voor hart- en vaatziektes, omdat het seizoenseffect niet tot nauwelijks optreed bij honden met een genetische aanleg voor hartziekten. Omdat het juist bij honden zonder bekend risico optreedt, moet er iets anders aan ten grondslag liggen, genetisch of niet.

Uit een eerder, bij mensen uitgevoerd, onderzoek waarin 1.688 ziekten werden vergeleken met gezondheidsgegevens voor 1,75 miljoen patiënten die in New York werden behandeld, bleek dat 55 ziekten statistisch significant verband hielden met de geboortemaand.

Uit die studie bleek dat de frequentie van ADHD, astma, en ook vruchtbaarheids- en respiratoire aandoeningen hoger waren als mensen in de periode oktober tot december geboren waren.

Cardiovascular Disease Risk By Birth Month in Canines (Canis familiaris) and Humans (Homo sapiens). The vertical lines represent the inferred conception month for the high-risk birth month in each group. Canines from breeds at risk for cardiovascular disease have a peak birth month in September, which corresponds to a July conception month. Canines from breeds not at risk for cardiovascular disease have a peak birth month in July corresponding to a May conception month. Shaded in red is the period between the two conception months. In humans (lower graph) there is some differences between Mount Sinai Hospital (MSH) and Columbia University Medical Center (CUMC). Again the inferred conception month for the peak birth month for cardiovascular risk is highlighted (dashed vertical lines, April for MSH and June for CUMC). The first trimester period for both MSH and CUMC for the peak coronary arteriosclerosis birth month at both sites (Jan – MSH, Mar – CUMC) is highlighted in red. We highlight the first trimester in humans, as this is the developmental period that is most comparable with canines. Notice the overlap between the highlighted red regions between canines (upper graph) and humans (lower graph) with regards to peak cardiovascular disease risk conception periods. There is overlap between these regions for June and July.

 

bron

Cardiovascular Disease Risk Varies by Birth Month in Canines