• Wreedheid tegen dieren, kunst of niet?

Wreedheid tegen dieren, kunst of niet?

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Wreedheid tegen dieren, kunst of niet?

di, 09/26/2017 - 12:50

`We snappen dat dit werk tot onrust leidt. De conservatoren van de tentoonstelling hopen dat toeschouwers willen bedenken waarom de artiesten dit zo gemaakt hebben en wat ze wellicht willen zeggen over de sociale omstandigheden van globalisatie en de complexe samenstelling van de wereld waarin we leven`

UPDATE: Het Guggenheim museum heeft door alle onrust besloten de video van de performance niet ten toon te stellen (26 september 2017)

Het Guggenheim museum in New York reageert daarmee op de storm van kritiek die is losgebarsten nu het museum een zeven minuten durende video tentoon gaat stellen van opgewonden pitbulls op loopbanden, klaarblijkelijk klaar om te gaan vechten. De film is gemaakt in een museum in Bejing in China waar de performance live werd gehouden.  `no figthing occured in the original performance` voegt het Guggenheim nog toe.

De video `dogs that cannot touch eachother` is onderdeel van de Art in China after 1989, theatre of the world/tentoonstelling die binnenkort in het museum opent.  De werken zouden het einde van de koude oorlog en de opkomst van China verbeelden. De performance zelf was in 2003. `Reflecting the artistic and political context of its time and place, “Dogs That Cannot Touch Each Other” is an intentionally challenging and provocative artwork that seeks to examine and critique systems of power and control.`aldus de conservatoren.

De performance is gemaakt door de Chinese kunstenaars Sun Yuan en Peng Yu , die de honden installeerden op de loopbanden, treadmills, waarvan bekend is dat ze vaak als training voor vechthonden worden gebruikt, ook gebruikt althans. De performance toonde hoe de honden zichzelf volledig uitputten op de loopbanden. `The camera closes in on the animals as they face each other, running at high speed. The dogs are prevented from touching one another, a frustrating experience for animals trained to fight. The dogs get wearier and wearier, their muscles more and more prominent, and their mouths increasingly salivate ... “

Opvallend genoeg zou dit een van de minder `radicale` werken van het kunstenaarsduo zijn. Over dit werk zeggen ze “Dogs That Cannot Touch Each Other” is not cruel` Maar hun redenatie voor het werk is geaseerd op juist die bijna mythische eigenschappen waar pitbulls nu juist zo vaak maatschappelijk om veroordeeld worden. Peng vat die mening elders samen als `Were the dogs being abused? The answer should be no. These dogs are naturally pugnacious.”  Overigens vonden beide kunstenaars het ook kunst om een tijger in een kleine kooi op een tentoonstelling te plaatsen.

Maar Amerikaanse dierenwelzijnsorganisatieszijn niet gelukkig met deze tentoonstelling. temeer daar een van de andere werken een uitgehold schild van een schildpad is waar levende reptielen en insecten `strijden om het bestaan`, en waar een lokale dierenwinkel dagelijks de dode dieren weghaalt en vervangt door nieuwe.  De Humane Society merkt op dat het Guggenheim wel een heel rare keuze maakt door werken van kunstenaars tentoon te stellen waarin mishandeling en marteling van dieren centraal staat, terwijl er zoveel andere goede kunstenaars zijn.

Een petitie tegen het tentoonstellen van dit werk, en de andere werken met dierenwreedheden, is inmiddels bijna 300.000 keer getekend.

 

De video hieronder bevat delen van de performance, en kan voor sommige mensen mogelijk schokkend zijn.