• Wales wil licentie voor exposanten op hondenshows

Wales wil licentie voor exposanten op hondenshows

Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Wales wil licentie voor exposanten op hondenshows

do, 09/26/2019 - 16:00

Wie zijn hond wil uitbrengen op een hondenshow in Wales, moet wellicht binnenkort eerst een speciale licentie daarvoor aanvragen. Ongeacht of die persoon uit Wales zelf, Engeland of enig ander land komt. Dat staat in een nieuw wetsvoorstel dat het parlement van Wales in november gaat bespreken. De regel zou dan ingaan op 1 januari van het volgende jaar. 

De mogelijke wetgeving is overigens niet specifiek op hondenshows gericht. Het gaat om een –op zichzelf logische- maatregel om dieren die op tentoonstellingen worden gebruikt, tentoonstellingen voor entertainment of educatie, te beschermen tegen onkunde en mishandeling, al dan niet opzettelijk. Wales kent wel regels voor reizende circussen met wilde dieren, maar geen goede regels voor meer statische tentoonstellingen.  Hierbij denkt de regering daar vooral aan bijvoorbeeld roofvogelshows, kattencafés en dergelijke zaken. Echter, en dat vermeld de wet ook, ook hondenshows (tenzij speciaal gericht op verkoop) vallen hieronder. Al stelt de regel wel dat mensen die een of twee keer per jaar hun hond uitbrengen op een lokale show, zijn uitgezonderd van de licentieplicht. 

De Kennel Club maakt zich echter grote zorgen, en roept haar leden op om toch vooral hun Welsh ‘Member of Parliament’ aan te schrijven om te voorkomen dat de licentieplicht daadwerkelijk voor hondenshows- en alle exposanten- wordt ingevoerd. Immers, waar ligt de grens tussen de lokale show voor een enkele keer of het meer ‘beroepsmatig’ showen. Bovendien kent Wales circa 200 jaarlijkse kleine hondenshows (!) en twee grote georganiseerde internationale shows. 

Mensen die sporten met hun hond –en hem daar dus tentoonstellen- worden niet getroffen, de wet ziet sportevenementen niet als tentoonstelling. Gewone hondenshows wel. Een licentie is ook niet gratis en een inspectie –alhoewel nog niet helemaal duidelijk hoe die dan zou moeten zijn- maken deel uit van het licentiesysteem. 

Schotland en Engeland hebben overigens dergelijke plannen (nog) niet.  En in hoeverre Europeanen na een Brexit nog in het Verenigd Koninkrijk gaan showen moet ook nog blijken.  

Eind november valt de beslissing, wie een parlementslid wil schrijven kan dat tot 20 november doen.