• Van bellenblaas tot flexikraag, noviteiten op Dibevo Vakbeurs

Van bellenblaas tot flexikraag, noviteiten op Dibevo Vakbeurs

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Van bellenblaas tot flexikraag, noviteiten op Dibevo Vakbeurs

zo, 10/08/2017 - 13:53

Stel je een dierenwinkel voor ter grootte van een flink voetbalveld, met volop premium merken. Dat is ongeveer de grootte van de Dibevo Vakbeurs, de jaarlijkse vakbeurs voor de dierenwinkeliers. Afgelopen zondag en maandag, vandaag dus, werd deze weer gehouden in de Broodfabriek in Rijswijk. De kans om allerlei noviteiten op hondengebied -soms alvast- te kunnen aanschouwen. Dogzine kwam en keek de ogen uit.

 

drankjes

Wat er vooral veel was was hondenvoeding, in allerlei soorten en maten. De brok, het rauwvoer, de snacks. Want van een soort brok voor alle gelegenheden zijn we al lang af. Steeds meer topkwaliteit voer dat ook de trends  uit de humane voedingswereld overneemt. Gluten rij (grainfree) lijkt het toverwoord, steeds meer fabrikanten bieden allerlei varianten van dit voer aan. Niet alleen voor honden, ook voor katten en zelfs konijnen zie je glutenvrij voer op de markt komen.

Een tweede trend is vega-voer voor honden. Enerzijds, aldus een fabrikant, om het toenemend aantal vegetariërs die liefst ook hun hond geen vlees wil geven te helpen, anderzijds ook als eleminiatievoer bij allergieën. Nederland loopt hierbij overigens niet voorop, vooral in Duitsland, Frankrijk en Italië is vega-hondenvoer populair.

Maar wie nog wel voor vlees gaat, kan ook kiezen voor steeds meer soorten. Vooral wild is in toenemende mate bij allerlei fabrikanten verkrijgbaar. Niet in het goedkope segment, maar qua smaak is er voor elk wat wils. En nog nieuwer, holistisch hondenvoer, waarbij de gezondheid van de totale hond in de focus staat.  Dus geen nierdieet of leverdieet, maar steeds gericht op het hele lijf, al dan niet preventief. Met toevoegingen van mineralen en kruiden in hogere doseringen, die ook therapeutisch werkzaam zijn.

bubbel

Met de komende feestdagen is er binnenkort ook een hele lijn hondendrankjes op de markt, Dogtine, Hondenwijn en zelfs Hondenchampagne. Uiteraard allemaal zonder alcohol of druiven, maar met zalmolie en andere voor honden smakelijke ingrediënten, verkocht in fraaie flesjes. Van dezelfde  importeur komt ook een nieuwe hondensnack, gebaseerd op ingedikte yakmelk.

Naast voeding zijn er ook de speeltjes. Vaak verbeteringen op al bestaande speeltjes. Het houten denkspel gaat er uit, vaak is het wat minder hygiënisch en ook snel opgekauwd. Hard plastic, in rustige maar vrolijke kleuren, gaat het worden. Met oplopende  moeilijkheidsgraden waarbij zelfs een soort van kluifjeskluis wordt aangeboden. Ook de bal met snoepjes ondergaat innovaties, van Roqz is nu een bal met drie moeilijkheidsgraden voor de hond, met daarin de treats. Voor mensen best nog een klus om hem te laten rollen, dus ongetwijfeld urenlang denkplezier en speelplezier voor de hond.

kraag

 

En iets heel anders om je hond mee te vermaken, bellenblaas. Wellicht oor binnen wat minder, maar met bellen -compleet onschadelijk voor de hond- met pindakaas- en vanillesmaak, krijg je de hond ook zijn mandje uit. Met gemakkelijk pistool zodat je niet zelf je longinhoud hoeft te testen. En, voor de luiere spelers onder ons, een laserpistool waarmee je kat of hond door de kamer kunt sturen.

tuig

Wie genoeg heeft -na een operatie- van de plastic kraag rond de nek, zijn er ook allerlei noviteiten. Een speciale ring rond de nek, flexibel, die de hond minder belemmert en hem in ieder geval meer van zijn waardigheid laat behouden tot speciale "pakjes" of delen die de aangedane plek ook buiten bereik van tong en tanden houden, niet langer alleen via de dierenarts maar ook gewoon bij de betere dierenspeciaalzaak te koop. Samen met een innovatieve koeljas, die oververhitting bij de hond tot wel drie dagen lang kan tegengaan, zonder in de koelkast te hoeven.

Natuurlijk was er ook een uitgebreid scala aan superzachte rustbedden, fraaie uitlaatlijnen, waaronder de "next generation" aan tuigen. Tuigen waarbij de oksel en de hals wordt vrijgehouden, al dan niet met speciale rubberen trekveren, die in ieder geval bij plotseling wegschieten van je hond, of bij een erg trekkerige hond, je armspieren en schouders helpen ontzien.

Ontwormen blijft een noodzaak, geen luxe, zeker nu allerlei  wormvarianten uit Zuid Europa opkomen. Om de vaak tot geklieder leidende pasta voor te zijn, komt er binnenkort een variant ik smakelijke koekjesvorm.

laser

Een aantal noviteiten worden in de komende nummers van Dogzine uitgebreider beschreven. Wie niet kan wachten zal binnenkort de dierenwinkel weer eens moeten bezoeken.