• Politiek blijft stil nu er geen ontucht was

Politiek blijft stil nu er geen ontucht was

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Politiek blijft stil nu er geen ontucht was

di, 11/05/2019 - 22:38

Een aantal maanden geleden stond het internet vol met verhalen over honden die op shows `onheus betast` waren. Undercover-video´s gemaakt op enkele FCI- en non-FCI-shows moesten de seksueel getinte aanrakingen bewijzen. Er werden Kamervragen gesteld zelfs, en in interviews lieten kamerleden weten “geschokt” te zijn, de onderste steen moest boven.

Na enkele weken woei de bui weer wat over, en de makers van de undercover-video hadden in ieder geval één doel bereikt, de eigenaar van de rashond had er weer een slechte aantekening bij bij het grote publiek. Ongetwijfeld tot er weer andere tendentieuze beelden gemaakt konden worden.

"Wat ik zag was ziek en verwerpelijk", zei Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren. "Aanstootgevend en pervers", was het oordeel van PvdA-Kamerlid William Moorlag. Ook De Groot van D66 liet zich in soortgelijke bewoordingen uit tegenover RTL-nieuws. “Afschuwelijk wat er in Eindhoven is gebeurd, om onpasselijk van te worden.”  "Dit laat opnieuw zien dat deze shows een ramp voor de hond zijn, vanwege alle stress", nogmaals Kamerlid Wassenberg. "Honden zitten vaak lang vast in een kooi, kunnen niet wegvluchten van harde geluiden en drukte. Ze kunnen niet fatsoenlijk uitgelaten worden. Het is bizar dat een baasje denkt deze problemen op te kunnen lossen door de hond te bevredigen."  En dat alles na een video van de ‘eigen’ directeur van het Wetenschappelijk bureau van de PvdD.

Ere wie ere toekomt, Karlijn Houterman van RTL-nieuws belde recentelijk na bij de politie Oost-Brabant om na te vragen wat nu het vervolg van het verhaal was. De politie zou de gevallen van ontucht immers onderzoeken. En de politie deed dat. Hun reactie: “We hebben geen strafbare feiten geconstateerd.“ Op de beelden zijn volgens de deskundigen geen strafbare handelingen te zien en op basis van de beelden kan niet worden vastgesteld dat er sprake is van dierenmishandeling of seksuele handelingen. Er vindt daarom in deze specifieke zaak geen vervolging plaats.”

Uiteraard bijzonder gelukkig voor hondenshows en hondenbazen. En voor de geschokte politici in kwestie, zou je denken, want zij waren immers (in ieder geval deze keer) voor niets geschokt. Je zou dus verwachten dat uit die hoek reacties zouden komen. Iets als “we hebben te snel geoordeeld." Of bijvoorbeeld "we hebben blijkbaar mensen om niets beschuldigd”.

Deze organisaties uit activistische hoek zijn zo overtuigd van de zaak waar ze voor strijden, dat ze het gerechtvaardigd vinden om er leugens voor de wereld in te helpen.

Vandaar dat wij de drie politici die zoveel aanstoot hadden genomen een mail stuurden met de vraag of ze nu inzagen dat er niets aan de hand is op shows (in ieder geval niet qua seksuele handelingen). Aan Wassenberg vroegen we of zijn partij iemand die nepnieuws had verspreid nog wel in een zo belangrijke functie kon aanhouden.
Helaas, vanuit  Den Haag bleef het angstvallig stil. Alleen Moorlag (PvdA) reageerde, hij had –zoals zovelen, want het was geen breaking nieuws, kwam zelfs niet verder dan de website in een klein berichtje- het artikel gemist. Desgevraagd stuurde Dogzine dus de link, om vervolgens ook daar de grote stilte te horen.
En uiteraard, ook vanuit de oorspronkelijke plaatser van de als nepnieuws te kwalificeren video bleef het oorverdovend stil.
Volgens de eigen kwalificatie van de NPO is dit namelijk nepnieuws. Quote:”
Nepnieuws komt ook uit activistische hoek. Deze organisaties zijn zo overtuigd van de zaak waar ze voor strijden, dat ze het gerechtvaardigd vinden om er leugens voor de wereld in te helpen. Nepnieuws maakt misbruik van allerlei valkuilen in de werking van je brein. We zijn van nature geneigd te generaliseren en te discrimineren. Als we iets zien of lezen, hebben we direct een onbewuste emotionele reactie. Nepnieuws is zo gemaakt dat het bestaande vooroordelen bevestigt. Het is voorzien van voorbeelden, filmpjes of foto’s die inspelen op bijvoorbeeld je angstgevoelens, walging of woede. En politici kunnen door nepnieuws te verspreiden angstgevoelens aanwakkeren en zo kiezers verleiden op hen te stemmen."