• Ongelukkig schot of moedwillige moordpoging op pup door secretaris kennelclub van Montenegro
  • Ongelukkig schot of moedwillige moordpoging op pup door secretaris kennelclub van Montenegro

Ongelukkig schot of moedwillige moordpoging op pup door secretaris kennelclub van Montenegro

Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Ongelukkig schot of moedwillige moordpoging op pup door secretaris kennelclub van Montenegro

ma, 04/02/2018 - 16:02

[updated 2 april 2018, 16.02 uur]

De Algemeen secretaris van de Kennelclub van Montenegro ligt zwaar onder vuur op Facebook omdat de man een pup zou hebben neergeschoten.

Volgens de groep “Stray aid Montenegro” zou Miodrag Vreteničić  op de pup geschoten hebben nadat hij het dier bij zijn schapen had gezien, en vervolgens het gewonde dier van een klif hebben gegooid. Daarna zou de man de dierenarts die de pup, waar de eigenaar van het jonge dier naartoe was gegaan, hebben geïnstrueerd om het dier maar in te laten slapen.

Een dierenbeschermingsorganisatie kreeg lucht van het verhaal, en heeft –volgens eigen zeggen- de pup gered. Het diertje, Beban genaamd, zou nu voor zijn leven vechten. De groep zelf publiceert geen namen van de schutter en de dierenarts, omdat ze eventuele vervolging niet in de weg willen lopen. Ook zouden getuigen bang zijn voor leden van de Kennelclub van Montenegro, omdat deze al eerder mensen die kritiek leverden zouden hebben bedreigd.

De schutter, Miodrag Vreteničić , reageerde zelf fel op Facebook.  In zijn verklaring zegt hij dat het om drie grote honden ging, en dat hij deze met een schot hagel wilde verjagen. Echter, per ongeluk werd de pup geraakt bij een hoop rotzooi in het veld. “De laatste 10 dagen op facebook verspreidde zich een ongelooflijke leugen over het zogenaamde monster dat ik ben, die schoot op een puppy die mijn schapen zou hebben aangevallen. Ik wil jullie de enige echte versie van dit gebeuren vertellen Namelijk op woensdag 21.03., rond 6.30 uur hoorde ik een grote hond blaffen en zag door het raam dat mijn kudde schapen in het gesloten deel van mijn veld werd aangevallen. Ik dacht dat het jakhalzen waren en ik nam een jachtgeweer (waar ik vergunning voor heb) en ging op weg naar het landgoed. Op een deel van het landgoed vielen 3 honden een lam aan dat geen tekenen van weerstand gaf. Om de honden te verjagen, heb ik op een hoop stenen geschoten. Tot mijn grote verdriet was er bij de rotsen een puppy dat ik niet kon zien en een paar hagelkorrels raakten hem. “

De pup rende weg volgens de schutter, en leek weinig pijn te hebben. Vervolgens vroeg hij zijn buurman de honden beter vast te laten. Ook zou hij hebben gezien hoe de eigenaar de pup in een jute zak deed en van de klif gooide, waar de dierenactivisten het dier later vonden.

Verder meldt Vreteničić dat hij dierenrechtenactiviste Snezana Simic heeft gebeld, en heeft aangeboden alle medische kosten te vergoeden. “Ik wil nogmaals de grote spijt van dit gebeuren noemen en dat ik niet van plan was om een puppy te schieten, maar alleen om honden te intimideren die het lam hebben gedood en mijn kudde hebben aangevallen.”

Dierenrechtenactiviste Snezana Simic heeft (op 1 april) gereageerd op vragen van Dogzine en bevestigt de lezing van Vreteničić. De dierenhulporganisatie ontving bericht dat er een pup in een afvalbak was gegooid. Kort daarop verscheen er een bericht van een, zeer waarschijnlijk valse, account op Facebook, genaamd "Bob Liles" dat Vreteniči de dader was van de schietpartij, maar ook dat de eigenaar van de pup de hond in een zak van de klif had gegooid. Simic heeft Vreteniči gebeld en naar de toedracht gevraagd, waarop Vreteniči erkende de pup per ongeluk geraakt te hebben. "He replied that he felt sorry for the puppy, that he had no intention whatsoever to shoot the puppy. " Hij had in de lucht geschoten om drie honden van zijn buurman, Darko Vucovic, te  verjagen. Vukovic heeft zeker 12 honden die loslopen door de buurt en al vaker schapen en geiten hebben aangevallen. Na klachten van buren worden de honden even vastgebonden, maar enkele dagen later lopen ze weer los. Kort daarop verscheen opnieuw een bericht van "Bob Liles", waarin Vreteniči werd beschuldigd van het van de klif gooien van de pup, geen enkele vermelding werd gemaakt over Vucovic die dit zelf zou hebben gedaan. Simic verwacht dan ook dat het een moedwillige actie is om Vreteniči in diskrediet te brengen. "My personal opinion is that somebody wants to exploit this unfortunate incident to launch media smear campaing against Mr. Vretenicic." Ook andere mensen in Bar hebben dogzine inmiddels laten weten dat het de eigenaar van de pup, Darko Vukovic, was die het diertje van de klif gooide. Waarom de man tot zijn actie kwam, uit angst voor de kosten of anders, is niet bekend.

Vretenicic heeft Dogzine laten weten dat de pup inmiddels in een kliniek in Slovenië verblijft, en dat het beter met hem gaat. De video hieronder toont de pup enkele dagen geleden.

 De kennelclub van Montenegro en de FCI hebben nog geen vermelding van het incident. Ook de organisatie die nog altijd met valse berichtgeving een petitie heeft lopen, Strays for Montenegro, reageert niet op vragen van Dogzine.Dit artikel wordt geupdate als we meer weten.