• Hond herkent mens als hulp en referentie

Hond herkent mens als hulp en referentie

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Hond herkent mens als hulp en referentie

vr, 03/30/2018 - 18:11

Wat gebeurt er in de hersenen van je hond als hij je gezicht ziet?  Om het gedrag van honden beter te begrijpen is dit onderzocht aan de universiteit van Mexico door Laura Verónica Cuaya Retana. Zij wilde weten of activiteit in bepaalde delen van de hersenschors van honden hun gedrag beïnvloedt.

Samen met de Magnetic Resonance Unit van UNAM (de universiteit) werd een bepaalde vorm van technologie ontwikkeld die de onderzoekers in staat stelde  beelden te verkrijgen om de structuur en het functioneren van de hersenen te zien.  Met de resonator worden beelden gegenereerd die gevoelig zijn voor zuurstof in het bloed, en zo aangeeft welk deel van de hersenen extra actief is.

De meeste van de onderzoeken met betrekking tot het gedrag van honden zijn alleen op gedragsniveau ontwikkeld, maar dat de hersenactiviteit van deze dieren is  tot nu toe nog niet diepgaand bestudeerd voor bepaalde soorten stimuli.

Van honden is bekend dat ze tot op zekere hoogte logisch kunnen redeneren, en zo hun eigen conclusies kunnen trekken. Maar hoe dat proces zich in de hersenen voltrekt is onbekend. Vandaar dit onderzoek naar hersenactiviteit. Hiervoor werden een aantal honden zo opgeleid dat ze een tijdlang bewegingsloos in de MRI-scanner konden blijven liggen. Ze moesten in ieder geval zo vijf minuten, zonder vastgebonden te zijn, achterover kunnen liggen. Heel trainbare honden dus, van een bepaald minimum formaat om ook goed in het apparaat te passen. Vervolgens werden de honden in vijf sessies “gelezen” waarbij er in totaal 50 afbeeldingen van menselijke gezichten werden getoond, onbekende mensen waarbij de honden de neutrale expressie van die mens niet kenden, en ter controle werden ook vijftig afbeeldingen van gewone, levenloze objecten getoond.

Al snel bleek dat de activiteit vooral plaatsvond in de frontale en de temporale cortex. De laatste staat bekend om de locatie van het gezichtsvermogen, de frontale cortex speelt een rol bij het aansturen van willekeurige (doelgerichte) bewegingen. Ook zijn ze betrokken bij veel psychische functies, zoals impulsbeheersing, beoordelingsvermogen, probleemoplossing, planning en sociaal gedrag. Honden verwerken beelden dus vergelijkbaar met mensen.

"Dit was erg interessant omdat het ons vertelt over hoe het brein van honden is geëvolueerd om belangrijke stimuli te verwerken, zoals gezichten, iets wat we verwacht hadden dat dat in de temporale cortex zou gebeuren. Wat we niet verwacht hadden is dat ook de samenwerking met de frontale cortex aanweig zou zijn, wat bewijs Evert dat honden de beelden zeer bewust verwerken en hun gedrag daarop aansturen, en dat de beelden niet op een heel primitief niveau worden afgehandeld.”  aldus de onderzoekers.

 

Ook bendadrukt Laura Verónica Cuaya Retana dat een ander belangrijk resultaat was dat dit de eerste studie ter wereld is die melding maakt van het gebruik van de frontale cortex en de nucleus caudatus bij honden om menselijke gezichten te verwerken.

"Dat was een onverwacht resultaat, afgezien van de frontale cortex, hebben de hersenen een kern, genaamd de caudate, hebben, die gekoppeld is aan beloningsprocessen, en het lijkt erop dat voor honden het gezicht van een mens het opstarten van beloningsprocessen versterkt. Hoewel het een onbekend mens was voor de honden, en met een neutrale uitdrukking, betekende het iets voor de hond, wat zeer interessant is omdat het waarschijnlijk een proces is dat door de hond is verworven tijdens het domesticatieproces, omdat andere diersoorten het niet hebben, wolven bijvoorbeeld niet Als een hond een probleem heeft dat hij niet kan oplossen, draait hij zich om en ziet hij de mens als een bron voor samenwerking of hulp, hij neemt het als een referentie om het op te lossen. Dit waren de twee resultaten, denk ik, interessanter: de frontale cortex en de caudate nucleus.”

Cuaya Retana meent dat dit soort studies kan leiden tot nieuw onderzoek die paradigma's  (ingesleten denkpatronen) op loss e schroeven zet, zoals de hiërarchie met betrekking tot hondentraining, maar ook  het wettelijke kader dat respect voor deze dieren bevordert.

"De hond is een volledig sociale soort, werkt met je samen, analyseert je, neemt je gedrag als referentie." Dankzij dit soort onderzoeken en al het gedragsonderzoek dat er is, kun je de mythe doorbreken dat als je een hond wilt opvoeden, je hem moet beheersen , terwijl het in feite niet zo hoeft te zijn. Er  is  onderzoek dat suggereert dat honden meer op kinderen lijken, dus er zijn andere manieren om hen op te voeden die veel effectiever zijn en geen schade, angst of agressie veroorzaken”, concluderen de onderzoekers.

 

bron

¿Qué pasa en el cerebro de tu perro cuando te ve?

Our Faces in the Dog's Brain: Functional Imaging Reveals Temporal Cortex Activa…