• Week van de Teek: feiten en fabels over teken

Week van de Teek: feiten en fabels over teken

Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Week van de Teek: feiten en fabels over teken

vr, 04/20/2018 - 18:26

teekOp deze laatste dag in de Week van de Teek kijken we naar wat er nou waar is van alle “waarheden” die de ronde doen over teken. Want dat zijn er nogal wat.

Laten we beginnen met de plaatsen waar je teken op kunt lopen. Een van de meest voorkomende verhalen is dat teken zich vanuit de bomen op hun slachtoffer laten vallen. Is dat waar? Nee.
Teken zijn veel te klein en licht en een briesje is al voldoende om ze weg te doen waaien. Teken zoeken niet vanuit de bomen naar een slachtoffer. Ze doen dat voornamelijk vanaf laag kreupelhout en vooral vanaf gras.
Teken bevinden zich dan ook niet alleen in het bos, maar ook in bermen, op speelvelden of gewoon in de achtertuin.
En voor wie zich in de stad veilig waant: helaas. Ook daar zijn teken. Overal waar groen is, zijn teken. Een van de beste manieren om ze op te lopen is tuinieren en dat geldt ook voor de stadstuin. Ze zijn bovendien lastig te herkennen. Lichte kleding dragen is een handige tip, want dan zijn teken wat makkelijker te herkennen. Lichte kleuren schrikken teken niet af, dat is dan weer een fabel.

Zijn teken alleen in de zomer actief? Nee, ook dat is niet waar. Teken zijn vanaf ongeveer 6 graden Celsius actief en als er dus zachte dagen zijn kan dat heel prima in de winter al gebeuren.

Dat een rode kring na een tekenbeet wijst op een besmetting is wél waar. Er dient dan meteen gestart te worden met antibiotica. Een rode kring betekent Lyme. Het vervelende is alleen dat wanneer je na een tekenbeet géén rode kring hebt, dat niet wil zeggen dat je géén Lyme hebt. Bovendien zijn er ook nog andere ziektes en die kun je in sommige gevallen als mens ook krijgen.
Niettemin: geen paniek na een tekenbeet want de kans op besmetting is heel gering. De laatste cijfers noemen 2-3% als risico. Ondanks die kleine kans is het zinnig op verschijnselen alert te zijn na een beet, en dat geldt met name voor mensen, maar ook honden kunnen ziektes oplopen.

Moet je dan een teek verwijderen met groene zeep, terpentijn of andere enge stoffen? Nou nee. Niet aan te raden. Gewoon een tekenpincet of een ander hulpmiddel volstaat prima. Verkeerd verwijderen kan wel degelijk kwaad; het kan ervoor zorgen dat de teek zijn maaginhoud leegt en daarmee een besmetting overdraagt.

Maar is het dan wel waar dat als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd, de kans op besmetting klein is? Nee, helaas is dat ook een fabel. Er zijn verschillende onderzoeken die aangeven dat de teek al binnen enkele minuten een Lyme-besmetting kan overdragen. En daar hebben honden dan weliswaar zelden last van, maar mensen des te meer.

Sommige teken zijn wel een centimeter groot, zegt men. En dat is inderdaad waar, maar dan hebben we het wel over een volgezogen teek. Niet over een teek die nog aan de bloedmaaltijd moet beginnen, dus is maar 1 tot 3 millimeter.

Voor mensen zijn er helaas geen anti-tekenmiddelen, hoewel het vernevelen met verdunde kruidenolie vaak behoorlijk effectief is voor honden. Dus wie weet is dat ook een idee voor mensen.
Daarom besluiten we deze Week van de Teek met een recept dat voor mensen en honden geschikt is.

Vul een plantenspuit met een liter lauwwarm water en de volgende etherische oliën:

  • 10 druppels teatree
  • 10 druppels eucalyptus
  • 10 druppels lavendel
  • 5 druppels citroengras

Goed schudden en voor de wandeling vernevelen over de hond. Let op dat de ogen beschermd worden en vernevel over rug, hals, flanken, voor - en achterhand en de borst.
Wie zelf beschermd wil zijn vernevelt dit middel over de voor- en achterzijde van het lichaam en met name de benen en enkels.

Op naar een teekvrije zomer!