• Samenzwering binnen FCI over lidmaatschap Hongkong
  • Samenzwering binnen FCI over lidmaatschap Hongkong

Samenzwering binnen FCI over lidmaatschap Hongkong

Leestijd
4 minuten
Tot nu toe gelezen

Samenzwering binnen FCI over lidmaatschap Hongkong

wo, 11/01/2017 - 11:37

Mag de Kennel club van Hongkong lid blijven van de FCI, of niet, en is de China Kennel Union eigenlijk wel op rechtmatige wijze toegelaten als lid van de FCI. Dat dilemma wacht de Algemene Vergadering van de FCI komende week in Leipzig. Na het “kritiek-voorstel” opnieuw een zeer controversieel punt op de agenda van de General Assembly.

 

agenda

Wat is er aan de hand?  Twee onverwachte landen hebben bij de FCI het voorstel ingediend om Hongkong te schrappen als lid van de FCI. Het gaat om Letland, de LKF onder voorzitterschap van Vija Klučniece en Moldavie , de UCM onder leiding van Sergei Volinet. Beide landen zijn relatief nieuwe FCI-leden, vooral omdat beide uit regio’s komen die eerder onder centraal gezag lagen van de Sovjet Unie.  De reden die beide landen aangeven om Hongkong uit de FCI te zetten is simpel, in de statuten staat dat er per land maar 1 kennelclub lid mag zijn van de FCI. En Hongkong is onderdeel van China sinds 1 juli 1997 toen het de status van Brits protectoraat opgaf. Tot zover lijkt er niets aan de hand met het voorstel, omdat het statutair niet zou kloppen inderdaad.

volinet
Sergei Volinet inv gezelschap van Chinese CKU-delegatie in China

Dat het voorstel juist uit deze twee landen komt is natuurlijk wel opmerkelijk. In een reactie op de beide voorstellen schrijft Hongkong-chairlady (voorzitter van het bestuur van de HKKC) Cindy Lee al dat het haar verbaast dat geen van beide eisende kennelclubs ooit contact met Hongkong heeft opgenomen.  Wellicht niet heel vreemd, want in ieder geval Volinet is bijzonder gecharmeerd van de tegenspeler, de CKU, en post zeer regelmatig lovende kritieken op de shows in China waar hij als (allround) keurmeester ambteert. Bij voorkeur tijdens fraaie diners.  Van Klucniece is minder bekend, al was zij de veroorzaker van een relletje eind vorig jaar waar hij om onduidelijke redenen 11 honden uit haar ring liet zetten tijdens een show in Slovakije, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een geweldsincident waarbij organisatievoorzitter Javcorcik een vrouwelijke exposant sloeg. Opvallend detail, Mevrouw Klucniece heeft zich verkiesbaar gesteld voor een bestuursfunctie binnen de FCI, dus is niet wars van enige pro-FCI-reclame.

bestuur

Maar deze insteek van de landen is volgens Hongkong niet eens het voornaamste, het is de zeer dubieuze rol van keurmeester Franki Leung die mogelijk ten grondslag ligt aan de verwijdering van Hongkong uit de FCI-gelederen.  Of, zoals Hongkong schrijft, een voorstel met “malicious intent to revenge HKKC on the issue of the judging status of Franki Leung”.

conspiracy

Even een stukje historie en tijdlijn.  De Hongkong Kennel Club wordt opgericht in 1947, en treedt als associate member toe tot de FCI in 1972. In 2011 wordt Hongkong volledig lid (full member), toevallig hetzelfde jaar dat de China Kennel Union in Parijs associate member wordt. In 2013 wordt de CKU volledig lid. Vooral die gebeurtenis in 2011 wordt groots aangekondigd door de CKU.  En het is hier dat Franki Leung, nog verbonden aan de HKKC, zijn steun voor China uitspreekt. Of zoals de CKU meldt “The delegate from Hong Kong comments after that. He says Hong Kong and mainland China is a whole. Although Hong Kong joined FCI earlier than CKU, he believes that it will bring better opportunities for both. He asks the delegates to vote for CKU as well.”


 

Lees ook: FCI wil einde aan kritiek


Achter de schermen gebeurt echter meer. Namens de HKKC tekent Leung een opvallende verklaring, waarbij hij zich hierbij nota bene uitgeeft als de voorzitter van de HKKC, een functie die Leung nimmer vervuld heeft binnen de HKKC. Een actie waar hij in principe zijn toen nog eigen Kennelvereniging, de HKKC, buitenspel zet, door China, in casu de CKU het alleenrecht te geven op alles wat in China gebeurt op kynologisch gebied. “Hongkong accepts to restrict its cynological activities with in Hong Kong only”, zo stelt het document.  Bovendien neemt het document al een voorzet op het toetreden van China als volwaardig lid, want de HKKC kon dat niet meer “afstemmen”.  En, essentieel is de zin “The FCI, the Japan Kennel club, the Asian and Pacific section and the HongKong Kennel Club will agree unanimously that the China Kennel Union will be the only canine organisation that represents China  (…) in the future. Feitelijk het doodvonnis voor de HKKC.

contract
Het gewraakte contract

Mede hierdoor, maar ook om andere redenen, werd Leung geschorst als keurmeester door de HKKC.  Normaal gesproken steunt de FCI dergelijke schorsingen en maakt deze "FCI-wide" bekend, zodat deze overgenomen worden door alle landen die aan de FCI verbonden zijn. Het was dan ook “bijzonder” dat Leung, die nog altijd in Hongkong woont, binnen een jaar een transfer kreeg als keurmeester naar de CKU. Met steun van de FCI, die de HKKC nooit om een verklaring vroeg of anderszins consulteerde. De HKKC stuurde diverse brieven aan de FCI, maar kreeg nooit antwoord. Toen Dogzine de FCI vroeg om een nadere verklaring werd door de directeur van de FCI gemeld dat dit “intern was afgestemd” en dat “the judging status of Mr Leung was clarified long ago by an independent body specifically appointed for this task”.  Leung zelf wilde geen commentaar geven.

En dus, zegt Hong Kong nu, is het kristalhelder dat Moldavie en Letland hun voorstel tot schorsing van Hongkong deden onder druk van, of minstens op verzoek van, “bepaalde personen”. (afbeelding). De HKKC gaat zelfs zover dit tot een conspiracy, een samenzwering, te benoemen. En dus zal Hongkong uit protest ook niet bij de General Assembly aanwezig zijn.

Maar…  er zit nog een addertje onder het gras, iets wat de HKKC fijntjes vermeld in de correspondentie. Strikt volgens de regels had China namelijk nooit lid mogen worden. Immers, slechts één kennelclub per land mag lid zijn, en in 2011 was dat –leuk of niet-  Hongkong. Met het toelaten van China als associate en later full member, overtrad de FCI, de Algemene Vergadering, haar eigen statuten. En een besluit dat tegen de statuten ingaat is niet rechtsgeldig. Simpel gezegd, wie de regels volgt concludeert dat China helemaal geen lid is van de FCI, want dergelijke besluiten die in strijd met de statuten zijn worden simpelweg geacht niet te bestaan. Saillant detail: de immens rijke CKU voorzitter Chen Jinfei, welke behoort tot de rijkste Chinese industriëlen,  zou daarom ook de World Dog Show in 2019 helemaal niet kunnen organiseren, dat recht is uitsluitend voorbehouden aan kennel clubs die volledig lid van de FCI zijn.

brief hk
Uit de brief van de HKKC

Samengevat zou een buitenstaander inderdaad kunnen concluderen dat de schorsing van de HKKC ten gunste van de CKU inderdaad een lang voorbereide samenzwering is van bepaalde personen in de hogere regionen van de FCI, met als doel het tot zwijgen brengen van een nogal kritisch lid, en het vooruitschuiven van een rijke kennelclub die keurmeesters en FCI-bestuursleden feteert op Gold Cards tijdens de komende WDS 2019 in China. Uiteraard is de FCI om commentaar gevraagd, op het moment van schrijven hebben wij dit nog niet ontvangen.Ook Letland en Moldavie hebben niet op verzoeken om reactie van Dogzine gereageerd.