• Kan een hond een epilepsie-aanval voorspellen?

Kan een hond een epilepsie-aanval voorspellen?

Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Kan een hond een epilepsie-aanval voorspellen?

wo, 07/17/2019 - 13:03

Kunnen honden ook een epilepsie-aanval bij hun baas voorspellen? Dat is wat de Universiteit van Gent (België) wil weten. En daarom is de Universiteit Gent en het UZ Gent op zoek naar hondeneigenaren met epilepsie, voor een onderzoek naar het gedrag van hun honden voorafgaand aan een epilepsie-aanval.

Het EPIDOGS-project is een internationaal onderzoeksproject dat nagaat hoe sommige honden vooraf lijken te weten dat hun eigenaar een epileptische aanval zal krijgen. Vorig jaar hebben onderzoekers van de UGent en het UZ Gent al mensen uit verschillende landen bevraagd over hun ‘waarschuwende’ honden.

Nu willen de wetenschappers dat hondengedrag verder onderzoeken, onder meer om te achterhalen hoe nauwkeurig de honden een aanval kunnen voorspellen. Ze ontwikkelden daarvoor een gebruiksvriendelijk dagboek voor iOS- en Android-smartphones. Mensen met epilepsie kunnen deze app gebruiken om hun aanvallen en het gedrag dat hun hond vertoont, te registreren.

De onderzoekers zullen deze informatie in realtime ontvangen, en komen zo meer te weten over de relatie tussen waarschuwingen en aanvallen.

De onderzoekers zijn op zoek naar vrijwilligers in België, Nederland, Spanje of Italië die het dagboek gedurende een periode van 3 maanden willen invullen.

Mensen die de diagnose epilepsie hebben en die een hond hebben waarvan zij denken dat ze op aanvallen kunnen anticiperen, kunnen contact opnemen via Ana Martos (epidogs@ugent.be).

Meer info staat hier.