• Gemeentelijk meldpunt om aantal bijtincidenten terug te dringen?
Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Gemeentelijk meldpunt om aantal bijtincidenten terug te dringen?

mar, 01/10/2017 - 22:56

Je ziet het op social media, hoort erover op het nieuws en ook de kranten melden het: bijtincidenten met honden. Volgens de hondenbescherming is er een flinke toename van bijtincidenten waarbij zowel mensen als andere honden slachtoffer zijn. Voornamelijk de incidenten waarbij veel schade wordt gemaakt aan mensen of honden maken indruk op de inwoners van ons land. Hiermee rijst de terechte vraag welke maatregelen genomen kunnen worden om het aantal incidenten terug te dringen. De hondenbescherming heeft hier een duidelijk idee over!

Zij laten op hun website weten dat gemeentelijke meldpunten effectief zouden zijn om bijtincidenten te kunnen voorkomen. Dit is gebaseerd op een programma dat in Engeland al met succes wordt toegepast en het LEAD-program wordt genoemd. LEAD staat voor Local Enviromental Awareness on Dogs en houdt in dat buurtbewoners helpen bij het in kaart brengen van honden die in combinatie met hun eigenaar een risico op bijtincidenten kunnen vormen. Signalen die gemeld kunnen worden zijn loslopende honden in de wijk zonder toezicht van een eigenaar, agressie bij honden waar onvoldoende op wordt gereageerd en lichte, of bijna bijtincidenten.

Het LEAD programma in Engeland werd opgesteld nadat er in de Londense wijk Wallington een vrouw overleed na een aanval van een hond. De buurman van het slachtoffer liet aan de pers weten dat hij al eerder problemen met de hond had gezien en bang was voor een dramatische afloop als deze. Het verhaal zorgde voor veel ophef in de media en niet lang na de tragische gebeurtenis kwam de lokale politie in samenwerking met gespecialiseerde instanties met het programma dat dit soort incidenten in de toekomst zal moeten voorkomen. De hoop werd gevestigd op het vroegtijdig melden van mogelijke problemen zodat gebruik kan worden gemaakt van informatie uit de omgeving. Zo had in dit geval de informatie van de buurman gebruikt kunnen worden om erger te voorkomen. Ook wordt het programma ingezet om tips te ontvangen over hondengevechten en andere illegale praktijken welke een gevaar zijn voor honden en mensen.

Het programma is een samenwerking tussen de lokale politie, de dierenbescherming van Engeland (RSPCA), de Britse Kennelclub (The Kennelclub) en de woningbouwverenigingen in de regio. Deze laatste moeten zorgen voor een gedegen registratie van aanwezige huisdieren in de woningen die ze verhuren, terwijl politie en dierenbescherming de correcte registratie en het chippen van honden stimuleren bij de eigenaren. Ook wordt er informatie verspreid over verantwoord houderschap van honden en wordt men gestimuleerd de honden voldoende te trainen en op te voeden.

Het programma onderscheid zich van regelingen die we kennen uit andere landen doordat het geen onderscheid maakt in ras of grootte. Al meerdere landen kennen een verbod op de zogenaamde hoog risico rassen om bijtincidenten te voorkomen, waarbij de precieze regels verschillen per land en soms ook per gemeente. Zo trad eind vorig jaar nog een verbod in op Pitbulls en aanverwanten in de Canadese stad Montreal nadat een vrouw om het leven was gekomen na een bijtincident. Het verbod zorgde voor veel ophef en onderzoeken naar dergelijke verboden hebben in andere steden in Amerika en Canada al uitgewezen dat ze maar weinig effectief zijn. Binnen het LEAD programma wordt de nadruk gelegd op het gedrag van de hond en het houderschap van de eigenaar. Hiermee wordt iedere hondeneigenaar volledig verantwoordelijk voor de plek die zijn of haar hond inneemt in de maatschappij. Bij een melding vanwege overlast of een mogelijk gevaar ontvangt de eigenaar een brief met de details van het ongeoorloofde gedrag waarin informatie wordt bijgevoegd van de Kennelclub en de dierenbescherming. Bij een tweede melding volgt een bezoek van de afdeling buurtwacht van de lokale politie aan de hondeneigenaar om een brief te overhandigen. In het geval van huurders wordt ook de huurbaas op de hoogte gebracht en wordt men geïnformeerd over de mogelijkheid om een huurder te dwingen afstand te doen van zijn hond bij voortdurend onacceptabel gedrag. Ook gaat de politie meer aandacht besteden aan het monitoren van de hond en kan bij serieus gevaar actie ondernomen worden, waaronder het herplaatsen of laten inslapen van de hond.

De Koninklijke Hondenbescherming pleit nu voor een soortgelijke aanpak in Nederland om bijtincidenten te kunnen voorkomen voordat situaties uit de hand zijn gelopen. Hierbij wordt gedacht aan een laagdrempelig gemeentelijk meldpunt waar signalen van onveilige situaties met honden en onverantwoord houderschap gemeld kunnen worden. Het idee is dat vervolgens op lokaal niveau gehandeld kan worden om de situatie te verbeteren voor de hond, de eigenaar en buurtbewoners. Hierbij wordt gedacht aan een verplichte cursus, het aanleggen van een degelijk hekwerk of het castreren van honden. Door op deze wijze op lokaal niveau te werken en gebruik te maken van de signalen die men vaak meldt na een bijtincident, hoopt de Hondenbescherming een effectief plan voor te kunnen stellen om het aantal bijtincidenten op landelijk niveau terug te dringen.


bron

Hondenbescherming

BNR