Pups enten tegen rabiës: nu vanaf 12 weken
Bij de import of export van een pup gelden vanaf eind 2014 strengere regels. De zogenaamde rabiës-regeling is veelbesproken en leidt nogal eens tot verwarring vanwege de grote hoeveelheid informatie en verschillende details. De regeling is vanaf nu een stuk duidelijker geworden: pups mogen vanaf de leeftijd van 12 weken geënt worden tegen rabiës. Als dit gebeurt mogen ze exact 3 weken later legaal de grens over, op de leeftijd van 15 weken.
De onduidelijkheid rondom de leeftijd waarop de enting gegeven mag worden lag in het verschil dat sommige entstoffen stonden genoteerd voor een minimum leeftijd van 3 maanden in plaats van 12 weken. Door de leeftijd van 3 maanden aan te houden zou de verplichte wachttijd nog niet voorbij zijn zodra de pup 15 weken is, waardoor er nog niet naar het buitenland gereisd mag worden. Fabrikant Nobivac hanteerde deze minimumleeftijd van 3 maanden, maar heeft dit onlangs gewijzigd. Nu ook zij de leeftijd van 12 weken aanhouden is hier één lijn in getrokken: ongeacht welke entstof gebruikt wordt, mag deze gegeven worden met 12 weken. En indien toegediend op de minimumleeftijd mag de pup met 15 weken legaal naar het buitenland reizen. Het vaccin is dan 3 jaar geldig.
Nog even de feiten op een rij
Sinds 29 december 2014 moeten alle honden, katten en fretten die naar een ander Europees land reizen geënt zijn tegen rabiës. Er gelden GEEN vrijstellingen voor pups die met hun moeder meereizen, stamboompups of andere uitzonderingen. Dit geldt ook voor het afreizen naar onze buurlanden Duitsland en België. Zij hanteren dezelfde regels en er worden hierop geen uitzonderingen gemaakt.
Er zijn een aantal uitzonderingen van EU-landen die het wel toestaan om dieren onder de 15 weken te importeren. Let wel: deze regel is een importregel, dit houdt in dat pups naar het land mogen reizen, maar niet vanuit dit land naar Nederland. In dat geval geldt de Nederlandse regel, en onze overheid hanteert de 15-weken regel. Landen waar naartoe geïmporteerd mag worden onder de 15 weken zijn Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Kroatië, Litouwen, Luxemburg, Roemenië, Slovenië, Slowakije en Zwitserland.
Houd er rekening mee dat bij het reizen naar een van bovenstaande landen de pup ook geen landen mag doorkruisen waarbij de 15-weken regel geldt. De pup zal daarom in de meeste gevallen per vliegtuig vervoerd moeten worden zonder tussenstop in een ander land.
Documenten
Behalve het toedienen van het vaccin is het van groot belang dat de documenten van de pup kloppen. Een pup mag pas geënt worden nadat hij is gechipt. Wel mag een pup op dezelfde dag gechipt en geënt worden. Het vaccin mag alleen worden toegediend door een dierenarts en deze geeft ook het Europees dierenpaspoort uit voor de pup. De gegevens in het paspoort moeten compleet zijn, met het chipnummer en het bewijs van rabiës vaccinatie gelamineerd om vervalsing tegen te gaan. De immunisatie neemt zo’n 3 weken in beslag, daarom mag de pup pas 3 weken na de dag van vaccinatie de grens over.