• Engelse Kennel Club neemt harde maatregelen
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Engelse Kennel Club neemt harde maatregelen

Thu, 08/04/2016 - 21:15

De commotie rondom de Duitse Herder op Crufts was niet voor niets. De klankbordgroep die naar aanleiding hiervan werd opgericht heeft niet stilgezeten.
De Engelse KC heeft strikte regelgeving aangekondigd voor zowel de keurmeesters als de fokkers/exposanten van de Duitse Herder.

Op 27 juni werd aangekondigd de rasstandaard per 1 augustus gewijzigd dient te worden (omdat Engeland niet is aangesloten bij de FCI, hanteert men voor de rassen daar een eigen standaard, MR ). Keurmeesters dienen alle te worden benaderd en dienen hun keurafspraken op te schorten tot er een opleiding aangaande het ras is gevolgd, en vertegenwoordigers van de KC zullen voortaan op alle shows aanwezig zijn om double handling de kop in te drukken. Verder wordt de veterinaire controle die nu wordt gebruikt onder de loep genomen en aangepakt.

De KC stelde dat er gedurende een aantal jaar nauw was samengewerkt om de zaken te wijzigen rondom dit ras, maar “het lijkt erop dat er nauwelijks effect is en dat beschadigt de reputatie van rashondenfokkers, niet alleen in dit ras, maar ook in alle andere rassen”, aldus een woordvoerder.

Double handling

In eerste instantie is overwogen het ras de CAC-status af te nemen, maar aangezien de dieren dan geheel buiten de invloedssfeer van de KC zouden vallen is die keuze niet gemaakt.
Men is tot de volgende aandachtspunten en regels gekomen:

  • Per 1 augustus 2016 dient in de standaard te zijn opgenomen dat de honden ontspannen en rustig, vrij en volledig zonder steun dienen te worden geoordeeld. Dit wil zeggen dat in stand zetten en vasthouden dus niet meer zal zijn toegestaan.
  • Alle CAC-keuringsafspraken voor 2018 en daarna zijn met onmiddellijke ingang geschorst tot het moment dat de keurmeester in kwestie een KC herscholing heeft gevolgd. De KC is dit leertraject aan het schrijven  en verwacht dat alle keurmeesters zich aan de hierin gestelde richtlijnen zullen houden. Een van de aandachtspunten zal zijn dat de Duitse Herder exact gelijk dient te worden voorgebracht als de andere grote herders en veedrijvers.
  • KC-vertegenwoordigers zullen zo spoedig mogelijk worden toegewezen aan alle shows waar CAC’s te behalen zijn voor de Duitse Herder. Samen met de organisaties zullen regels worden aangepast zodat double handling niet meer mogelijk is. Shows waar toch double handling wordt toegestaan lopen kans hun CAC-status kwijt te raken.
  • Er is verder een herziening in de veterinaire controle zoals die in Engeland gebruikelijk is; de regels voor de Duitse Herder worden aangescherpt.

De KC stelt dat er geen andere mogelijkheid was dan de problemen aanpakken: “Het ras heeft zelf de kans gekregen en er gebeurde niets. Het hoofddoel van de KC is gezondheid en welzijn van de rashond en als er problemen zijn is het de plicht van de KC actie te ondernemen waar mogelijk. Dit heeft een nadelig effect op de reputatie van alle fokkers, rashonden, hondenshows en de Kennel Club. De maatregelen brengen een aanzienlijke investering met zich mee, wat aantoont hoe belangrijk de KC het vindt dit ras te beschermen. Het is tijd voor actie.