• Crufts 2020: anders dan anders
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Crufts 2020: anders dan anders

Thu, 03/05/2020 - 21:22

Het is donderdag 5 maart 2020, en dat betekent de eerste dag van Crufts. De Britse hondenshow staat nog steeds bekend als de grootste en meest bekende ter wereld en trekt bezoekers en deelnemers uit alle continenten, maar toch lijkt het er deze editie anders aan toe te gaan. De oorzaak? Niet alleen Brexit, maar ook het corona-virus.

In het aantal buitenlandse inschrijvingen was al eerder de invloed van de Brexit terug te zien. Met 12% minder buitenlandse deelnemers dan vorig jaar is duidelijk dat de onzekerheid omtrent reizen van een naar het Verenigd Koninkrijk met de hond exposanten ervan heeft weerhouden om aan Crufts 2020 mee te doen. Toch zijn er nog altijd 3000 honden van buiten het Verenigd Koninkrijk ingeschreven voor Crufts, dus helemaal een Brits feestje wordt het ook weer niet. De timing van het Corona-virus die zich snel verspreid over Europa en het Verenigd Koninkrijk is wel uitermate slecht. Vandaag werd bekend dat corona in het land het eerste mensenleven heeft geeisd, en net als in Nederland en België is men alert op de snelle verspreiding van het virus. Een evenement waar, zoals de organisatie van Crufts het omschrijft, meer dan 20.000 deelnemers en duizenden bezoekers elkaar treffen, is moeilijk in de algemene veiligheidsmaatregelen te vatten.

De organisatie moet dan ook een stressvolle week achter de rug hebben. Al sinds eind februari publiceerden ze bijna dagelijks updates over de doorgang van Crufts en eventuele maatregelen. Het laatste nieuws? Crufts gaat door, internationale deelnemers zijn welkom, maar er wordt rekening gehouden met negatieve reisadviezen vanuit sommige delen van de wereld vanwege het virus. Wie Crufts dit jaar bezoekt zal een aantal maatregelen bijna niet kunnen missen. Her en der door het hallencomplex verspreid zijn punten geplaatst waar men de handen kan desinfecteren. Deze staan bij de ingangen van alle hallen, en ook in en rondom de eetgelegenheden. Ondanks dit statement van de organisatie zijn een aantal deelnemers, standhouders en sponsoren toch afgehaakt. Sponsoren Royal Canin en James Wellbeloved lieten weten niet aanwezig te zijn op grote evenementen vanwege de situatie rond corona.

Nog een verandering bij deze editie van Crufts is dat we in de verslaggeving op TV en via de livestream de vertrouwde stem van Peter Purves moeten missen. Na 41 jaar werd afgelopen zomer bekend dat Channel 4 een punt zet achter de samenwerking We hoeven Purves echter niet helemaal te missen tijdens deze editie van Crufts. In december kondigde hij aan een samenwerking te zijn aangegaan met het merk YuMOVE, waarmee hij een dagelijkse reportage van het evenement maakt. Clare Balding, die we ook al jaren kennen als stem van de Crufts presentatie, is er dit jaar wel gewoon bij.

Vandaag werden de rasgroepen Toy en Utility gekeurd, bestaande uit gezelschapshonden, spitz rassen en meer. Onder andere de Best in Show winnaar van vorig jaar, Papillon Dylan van Kathleen Roosen, deed mee. Na vanavond zijn de eerste groepswinnaars en finalisten bekend. De utility groep werd gewonnen door een Dwergpoedel, gevolgd door een grote Poedel op 2, een Shiba op 3 en een Franse Bulldog op 4. Voor morgen staan de gundogs op het programma van Crufts, jachthonden in alle soorten en maten. Alles van Crufts is online te volgen, inclusief de eindkeuringen, via het officiele Youtube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCqEobfdxKqbf7X-cUh9Ul0Q