• Finn's Law van start: verwonden politiehond is misdaad
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Finn's Law van start: verwonden politiehond is misdaad

mer, 06/05/2019 - 17:18

Wie vanaf aanstaande zaterdag opzettelijk een politiehond of –paard verwond, begaat een strafbaar feit. Op dat moment treed de “Wet van Finn”, Finn’s Law, in werking. 

De wet van Finn sluit een maas in de wet waardoor politiehonden en andere dieren in dienst van de politie feitelijk als dwangmiddelen werden gezien, en niet als levende wezens.  De wet is genoemd naar ex-diensthond Finn, die in 2016 zware steekwonden opliep toen hij zijn baas en handler, Agent David Wardell, beschermde tegen de aanval van een crimineel.  David startte de campgagne voor de wet nadat de van de aanval verdachte man alleen werd beschuldigd van het toebrengen van schade aan Finn - een van de weinige beschikbare aanklachten in die tijd voor iemand die een politiedier tijdens zijn dienst heeft geschaad of gedood.

Volgens duizenden Britten was de straf voor de toen 16-jarige dader veel te licht. Bovendien bewonderde men de vasthoudendheid van de hond die ook na meerdere steekwonden met een 22 centimeter lang jachtmes in borst en hoofd volhield en zijn baas bleef beschermen. Het hevig bloedende dier gaf niet op.

Wonder boven wonder overleefde de  hond de zware verwondingen. Mede door de inzet van Wardell werd Finn daarna een symbool voor invoering van deze nieuwe wet. Tijdens de debatten over de wet in het Britse Parlement zat Finn ook op de tribunes. Wardell is dan ook trots op zijn hond. “Hij heeft zo'n vreselijke gebeurtenis in iets zo positiefs veranderd, zijn nalatenschap zal nooit worden vergeten door zijn behaarde collega's."


 


Ook trad Finn samen met Wardell op in “Britain’s Got Talent” waar man en hond een staaltje gedachtenlezen liet zien. Het ontroerendste moment volgde echter toen Wardell en Finn de dierenarts die het leven van Finn had gered in het publiek zagen, speciaal door de crew van het talentenprogramma uitgenodigd. In 2019 werd Finn ook winnaar van "inspirational 2019 Friends for Life" van de Britse Kennel Club. Een boek over #FabolousFinn ligt inmiddels in de Engelse boekwinkels.

De wet kwam er bijzonder snel doorheen. Opvallend, normaal duurt het enkele maanden voordat “Buckingham Palace” een wet ondertekent, deze keer had Queen Elizabeth maar twee weken nodig.

Door de wet kunnen verdachten die een diensthond verwonden zich niet langer beroepen op zelfverdediging. Omdat recentelijk ook de straffen voor dierenmishandeling sterk zijn gestegen, is het verwonden van een diensthond voortaan strafbaar met een maximale straf van vijf jaar cel. De 16-jarige dader kwam er destijds af met vier maanden jeugddetentie.