• Stroombanden nu definitief verboden
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Stroombanden nu definitief verboden

mer, 04/03/2019 - 19:34

Per 1 juli 2020 is het gebruik van stroombanden definitief verboden, onder alle omstandigheden. Dat liet minister Schouten vandaag weten in een brief aan de Tweede Kamer.
Tot nog was het gebruik toegestaan onder voorwaarden, namelijk dat het dierenwelzijn niet zou worden aangetast. Maar dat blijkt niet te kunnen worden gegarandeerd.

“Het gebruik van stroombanden veroorzaakt onnodige pijn bij honden. Nu blijkt dat het dierenwelzijn in het geding komt, kies ik ervoor om de banden te verbieden. Als houder van een huisdier ben je verantwoordelijk om het dier goed te verzorgen. Daar hoort ook een goede opvoeding – zonder gebruik van een stroomband – bij”, aldus minister Schouten.

Niet alleen kan niet aan de welzijnseis worden voldaan, er kan ook niet worden bewezen dat het gebruik van deze banden leidt tot betere resultaten qua gedragsverandering dan andere trainingsmethodes. En dus besloot de minister het gebruik van de stroomband daarom totaal te verbieden.
Het verbod geldt voor alle apparatuur die gebruik maakt van stroomstoten. Gebruik van dergelijke apparatuur, voornamelijk stroombanden of e-collars dus, is niet meer toegestaan en wie gebruik van particulieren vermoed kan dit melden op 144.

De controles gaan plaatsvinden door politie, boa’s en de Landelijke Inspectiedienst LID. Gebruik van stroombanden binnen bedrijven, organisaties of verenigingen zullen door de NVWA worden gehandhaafd.

De minister liet weten dat er in zeer uitzonderlijke gevallen uitzonderingen mogelijk zijn:
"In zeer uitzonderlijke situaties kan het noodzakelijk zijn een stroomband in te zetten. Zo’n uitzonderlijke situatie is bijvoorbeeld het trainen en inzetten van individuele honden voor geheime operaties door bepaalde overheidsdiensten waarbij de honden op grote afstand bevelen moeten kunnen opvolgen. Voor deze situatie zal een uitzondering worden geformuleerd in het verbodsvoorschrift."

Het moge duidelijk zijn dat dit een zeer specifieke uitzondering betreft die zeker niet opgaat voor gebruik door burgers.

Lees hier de volledige brief van de minister.