• Snuffelende honden zijn optimistischer
Leestijd
minder dan
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Snuffelende honden zijn optimistischer

mar, 02/12/2019 - 15:45

Honden houden van snuffelen, van het gebruiken van hun neus. Niet alleen ruiken ze veel beter dan ons mensen, het is voor honden een methode om hun sociale wereld te leren kennen, wie is er langs gewest, wat heeft hij gegeten, is ze loops?  Tijdens een normale wandeling, zonder onze sturing, is een hond zo rond de 33% van de tijd bezig met snuffelen en ruiken. Nu vinden we dat lang niet altijd leuk, zeker niet als we haast hebben, het flink regent of het bijzonder koud is, om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar toch is het beter om ze wel te laten snuffelen, want honden krijgen er een veel optimistischer kijk op de wereld mee. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Prof. Alexandra Horowitz en Drs. Charlotte Duranton.

Het onderzoek maakte gebruik van een optimisme-test - ook bekend als cognitieve bias - waarbij honden eerst werd geleerd dat een kom op één bepaalde locatie altijd voedsel bevatte, terwijl een kom op een andere locatie nooit voedsel had. Vervolgens werd op een plek ergens precies tussen die locaties een lege kom geplaatst. Daarbij is het idee, dat je als je de tijd meet die een hond neemt om bij die nieuwe kom te meten, die al dan niet voedsel bevat, een optimistische hond dat sneller doet dan een pessimistische hond.


Dit artikel is een premium-artikel,beschikbaar voor abonnee's van ons blad en website-abonnee's. Het vervolg van dit artikel kunnen abonnees lezen.

Wilt u toegang, kijk dan hier voor de mogelijkheden