Brits onderzoek naar ziekte afgerond
Van rashonden wordt vaak gezegd dat ze een onaanvaardbaar hoog risico lopen op erfelijk ziektes als gevolg van inteelt of als gevolg van de selectie op bepaalde uiterlijke kenmerken. De studies die zich hebben verdiept in dit soort problemen richten zich eigenlijk altijd op één ras per onderzoek en dan meestal ook op specifieke omstandigheden die de aandoening kunnen verklaren of triggeren.
Maar meer informatie over verschillende omstandigheden is belangrijk als we gezondheidsproblemen in kaart willen brengen: wat komt er wel en niet voor, is er iets waarmee een aandoening voorkomen had kunnen worden? Hoe objectief is een meting als dat alleen wordt gedaan bij bepaalde dieren van een ras? Wat verergert een bepaald probleem en wat juist niet? Daarom werd er in samenwerking met de Engelse Kennel Club een uitgebreid onderzoek gedaan naar de gezondheid van een grote groep rashonden en werd een overzicht gemaakt van een aantal aandoeningen, ongeacht de wijze waarop iets gemeten was. Ook aandoeningen die geen “officiele” meting hadden ondergaan werden meegenomen en de metingen die werden gedaan betroffen alle dieren, ongeacht of ze klachten hadden of niet. Men hoopte op deze wijze de aandoeningen in kaart te brengen die het meeste voorkomen, ongeacht of het fokdieren of een bepaald ras betrof.
Van een totaal van 43.005 KC-geregistreerde dieren had ruim tweederde geen klachten. De condities die het meest werden gemeten waren vetbulten, oppervlakkige cystes/bultjes en huidallergieën. Er werd wel verschil gevonden tussen de percentages in het totaal vergeleken bij rasspecifieke groepen, met andere woorden: sommige rassen vertoonden bepaalde problemen meer of juist minder.
De verwachting is dat de resultaten van deze studie in belangrijke mate zullen bijdragen aan meer inzicht in de welzijnsproblematiek. Ook verwacht men hiermee beter advies te kunnen geven aan fokkers en eigenaren om de risico’s op specifieke problemen binnen een ras te verkleinen.
De resultaten zullen worden meegenomen door de Kennel Club Breed Health & Conservation Plans, waar men momenteel werkt aan een dergelijk stappenplan voor fokkers en eigenaren.
bron
Large-scale survey to estimate the prevalence of disorders for 192 Kennel Club …