• Uiterst zeldzaam rabiësachtig virus duikt op in Italië
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Uiterst zeldzaam rabiësachtig virus duikt op in Italië

ven, 07/03/2020 - 12:30

Burgemeester laat honden en katten in quarantaine plaatsen bij verdachte symptomen

Alhoewel niemand eigelijk op nieuwe virusberichten, en nieuwe virussen, zit te wachten, is er in Italië toch een “nieuw” virus opgedoken, een virus wat tot nu toe alleen in het Kaukasusgebergte leek voor te komen.  Het gaat hierbij om het West Kaukasische Vleermuis Lyssavirus (WCBV), een aan rabiës verwant virus dat tot nu toe vooral bij vleermuizen is waargenomen in het genoemde gebergte. Het aantreffen van dit –zeldzame- virus bij een kat in dfe Toscaanse provincie Arezzo heeft ervoor gezorgd dat daar nu de maatregel geldt dat elke hond of kat met symptomen van verlamming, slikproblemen of plotselinge gedragsveranderingen, gedurende 10 dagen in quarantaine worden geplaatst. De quarantaine geldt ook voor dieren die plotseling een mens hebben gebeten. WCBV is weliswaar nog nooit met zekerheid bij mensen aangetoond (er zijn drie verdachte gevallen in Rusland geweest), maar door zijn structuur is besmetting van mensen goed mogelijk. Honden moeten tot 27 augustus ook aan de lijn worden gehouden

Eigenaren van honden en katten in Arezzo zijn gewaarschuwd om op hun hoede te zijn voor tekenen van ziekte of vreemd gedrag bij hun katten of honden nadat een huiskat stierf aan de uiterst zeldzame rabiësachtige ziekte, die voor het eerst werd ontdekt in een vleermuis in de Kaukasus van Zuidoost-Europa in 2002. Tot nu toe was dat ook de enige keer dat WCBV is vastgesteld, tot nu toe in Italië.

De twee jaar oude huiskat was agressief geworden tegen zijn eigenaren, beet drie leden van de familie en begon symptomen te vertonen, waaronder ademhalingsmoeilijkheden, trillingen en een wankel looppatroon.

De kat, die ook de dierenarts van de familie aanviel, werd voor tests naar een andere kliniek overgebracht, maar stierf vier dagen nadat de symptomen waren begonnen, meldt de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano.

Op 27 juni ontdekten onderzoekers, na analyse van de hersenen van het dier in het Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie, dat de ziekte van de kat voor 98,52 procent overeenkwam met het West-Kaukasische Bat Lyssavirus (WCBV).

Het is onduidelijk hoe de kat besmet is geraakt met het lyssavirus, hoewel er vleermuiskolonies zijn in de buurt van het huis waar de kat woonde. Er zijn geen gevallen van WCBV bij mensen gemeld. De getroffen kat, die dag en nacht vrij uit zijn huis kwam en ging, werd ondergebracht bij een andere kat, drie kittens en een hond, die nu allemaal worden geobserveerd. Het is niet bekend of een van deze dieren is gevaccineerd.

Het geslacht lyssavirus kan worden onderverdeeld in vier fylogroepen op basis van DNA-sequentiehomologie. Phylogroup I omvat virussen, zoals het Rabies-virus, het Duvenhage-virus, het Europese bat lyssavirus type 1 en 2, het Australische bat lyssavirus, het Khujand-virus, het Bokeloh bat lyssavirus, het Irkut-virus en het Aravan-virus. Phylogroup II bevat het Lagos bat virus, Mokola virus en Shimoni bat virus. West-Kaukasische bat lyssavirus is het enige virus dat deel uitmaakt van phylogroup III. Ikoma lyssavirus en Lleida bat lyssavirus zijn voorbeelden in phylogroup IV. West-Kaukasische lyssavirus van vleermuizen werd geclassificeerd binnen zijn eigen fylogroep omdat het het meest uiteenlopende lyssavirus is dat is ontdekt.

Het WCBL-virus is nauw verwant aan hondsdolheid. Hoewel WCBL mensen nog niet heeft geïnfecteerd, is er een groot risico vanwege de vergelijkbare structuur als andere lyssavirussen waarvan bekend is dat ze mensen infecteren. Helaas is het huidige rabiësvaccin niet effectief tegen WCBL als gevolg van de geringe afwijking van WCBL van andere lyssavirussen. Als dit virus mensen begint te infecteren, moet het rabiësvaccin daarom worden verbeterd met effectieve antilichamen voor WCBL.

Foto: stockfoto van een kat, niet de zieke kat.

 

 

Uiterst zeldzaam rabiësachtig virus duikt op in Italië