• Hondvriendelijke opvolger van stroomband komt er aan
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Hondvriendelijke opvolger van stroomband komt er aan

mer, 07/24/2019 - 09:54

Stroomhalsbanden mogen niet meer, ook niet om honden iets aan te leren. De enige uitzondering die Minister Schouten (NL) nog toelaat is het gebruik van dat soort banden door het leger, wanneer een hond niet met de stem kan worden aangestuurd. Maar, ook dat hoeft nu niet meer. In Israël is een vest ontwikkeld voor honden dat door middel van vibraties, trillingen, de hond bepaalde richtingen op kan sturen.

Het vest werd eerder deze maand in Tokio gepresenteerd op de IEEE World Haptics Conference. De onderzoekers meldden daar dat signalen van de vibratiemotortjes in het vest even effectief zijn als stemcommando's. De hond die het toonde, Tai, werd het geheel aangeleerd met lekkere worst-treats, dat zal ook geholpen hebben.

Haptics verwijst naar elke technologie waarbij de tastzin betrokken is en er zijn praktische en belangrijke toepassingen voor een haptisch hondenvest, aldus onderzoeker Yoav Golan, van de Ben-Gurion University. Hij is de eigenaar van Tai sinds de hond niet slaagde voor een examen als geleidehond. "Communicatie met werkhonden is nog steeds overwegend visueel en auditief", schrijft het team in hun onderzoeksverslag. Maar zoek- en reddings- of speurhonden werken vaak op een flinke afstand van hun handlers, onder puin, in kleine ruimtes, of uit het zicht en gehoorsafstand. Het haptische vest zou mensen in staat stellen instructies te geven, zelfs onder dergelijke moeilijke omstandigheden. Trilopdrachten kunnen ook geschikt zijn voor geheime opdrachten die in stilte worden uitgevoerd. Anderzijds, ook in zeer lawaaiige omstandigheden (demonstraties en rellen etc.) waar stemcommando’s ook niet goed te horen zijn, kan het vest uitkomst bieden.

Ook voor huis- tuin en keukengebruik zou het vest geschikt kunnen zijn.  Net zoals de stroomband, maar stukken diervriendelijker. Het gaat om trillingen, niet om stroomstoten tenslotte. Trillingen zouden hondeneigenaren met spraakstoornissen ook een andere manier geven om met hun honden te communiceren, en het vest zou ook kunnen helpen bij het communiceren met een slechthorende hond.


 


Voor dit onderzoek heeft het Israëlische team een ​​speciale behuizing gebouwd voor de trillingsmotor die in het vest zit. De rechthoekige behuizing is ongeveer anderhalve centimeter lang , met langwerpige knobbeltjes die beter contact met de huid mogelijk maken door de vacht van de hond. Deze noppen brengen trillingen effectiever over naar de botgebieden gebieden bij de heupen en schouders. Scheren is dus onnodig.

Bij hond Tai, die al een aantal basiscommando’s voor richting kende (via de stem) duurde het een uurtje voordat hij de eerste opdracht via het vest begreep. Een cirkeltje draaien trouwens. Zijn tweede commando, om te gaan liggen, duurde langer om aan te leren, deels omdat wetenschappers een motor op Tai's heup moesten aanpassen zodat hij de vibratie kon voelen. Een derde opdracht duurde slechts 15 minuten om te leren.

De overall resultaten toonden aan dat de hond afzonderlijke commando's kon associëren met trillingen van vier verschillende motoren nabij de bovenkant van elk van zijn benen. De hond was ook in staat onderscheid te maken tussen constante trillingen en pulsen, wat het potentieel voor honden laat zien om commando's van verschillende moeilijkheidsgraden te leren.

Het hele vest, inclusief motoren, weegt ongeveer een pond. De experimenten waren niet-invasief en pijnloos; Golan testte eerst de motoren op zichzelf en hij zegt dat de trillingen gelijk zijn aan het getril van een mobiele telefoon.