Binnen maand maatregelen n.a.v. RDA-rapport hoogrisicohonden
Binnen een maand wil staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken reageren, en een lijst van de te nemen stappen, aan de Tweede Kamer sturen naar aanleiding van het op 21 februari verschenen advies Hoogrisico-honden. Dat laat de staatssecretaris de kamer per brief weten. Van Dam wacht hiermee niet de verkiezingen af, maar wil -demissionair mogelijk- nog maatregelen voorstellen. Deze maatregelen moeten zowel op korte als op lange termijn het aantal bijtincidenten doen verminderen.
Vanuit de politiek is tot nu toe beperkt gereageerd, alleen VVD, PVV en PvdD reageerden eerder. Inmiddels wordt er wel volop gereageerd vanuit de wereld van met name de “pitbull-achtigen”.
Emotieloos
Zo laat de American Staffordshire Terrier Club Holland via Facebook weten dat het rapport van de RDA emotieloos is “Een eerste observatie is dat het document klinisch en zonder emotie is geschreven. Dat komt misschien wel overeen met het wetenschappelijke karakter van het document maar gaat voorbij aan de emotie die het onderwerp in de maatschappij losmaakt. Voor de 20% van de bevolking die honden houden is de hond geen ding zonder emotionele waarde maar een geliefd gezinslid.” Toch, zo meent de club, komt 75% van de maatregelen overeen met de eigen visie. Eerst de eigenaar, dan de hond bekijken, maar waar het de hond betreft eerst kijken naar opvoeding, karakter en ras en niet andersom. Het onderscheid naar ras dat de RDA voorstelt wil de Staffordshire-club beslist niet. “Onderscheid naar ras gaat voorbij aan het individuele karakter en gedrag van honden, en discrimineert op basis van ras en aspecten uit het verleden. Precies die zaken die wij in andere onderdelen van onze samenleving zo onacceptabel vinden”.
Volgens de ASTCH zouden preventieve maatregelen, zoals aanlijngebod, voor alle grote rassen moeten gelden, vanaf een bepaalde schofthoogte. Een muilkorfgebod gaat de club te ver. Het one strike principe, het euthanaseren van de hond na één ernstig bijtincident, ziet de ASTCH absoluut niet zitten.
Maatschappelijke scholing
De Pitbullclub Nederland, aangesloten bij de American Dog Breeders Assocoation (De pitbull is geen FCI/AKC-erkend ras dus valt niet onder deze officiële instanties) is feller in het afkeuren van het rapport. “De PBCN/ADBA verzet zich sterk tegen iedere wetgeving die bepaald dat een hond “gevaarlijk” is gebaseerd op specifieke rassen en/of op uiterlijk (fenotypische klasseringen) bekend als Breed Specific Legislation(BSL) of Regeling Agressieve Dieren(RAD).” Maar een RAD-achtige wetgeving, waarbij bepaalde rassen worden ontmoedigd dan wel verboden, werkt volgens de PBCN niet. De oplossing ligt hier bij “maatschappelijke scholing”, “de PBCN/ADBA vindt het noodzakelijk dat de maatschappij beter geïnformeerd word betreft hondengedrag, verantwoordelijk houderschap en het trainen van hun honden. Daaraan toegevoegd, zal een maatschappelijke scholings campagne nodig zijn om volwassenen en kinderen te leren wat correct gedrag is met betrekking tot huisdieren.
Aangepaste lijst
De Hondenbescherming heeft inmiddels de oorspronkelijke lijst van Hoogrisicohonden genuanceerd. Immers, de RDA had deze lijst als voorbeeld genomen. “Nee” zegt de Hondenbescherming nu “Onderstaande rassen zijn binnen stamboomfok zodanig beïnvloed door selectie als gezinshond en/of door rasoverdrijvingen dat als gevolg hiervan vandaag de dag bijna geen meldingen van ernstige incidenten in Nederland bekend zijn met deze honden:
- Boxer,
- Dobermann,
- Dogue de Bordeaux,
- English Bulldog,
- Mastiff,
- Shar-Pei
- Mastino Napoletano
Stamboomloos en bij kruisingen kunnen deze honden mogelijk wel hun oorspronkelijke selectie voor vechtdoeleinden tonen.