• Oosteuropese fokkers nemen nu zelf puppenhandel in het westen over
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Oosteuropese fokkers nemen nu zelf puppenhandel in het westen over

Sat, 02/25/2017 - 17:18

Naast illegale import lijken Oost Europese handelaren nu een volgende bron van inkomsten te hebben gevonden in de puppyhandel. Ze nemen nu ook de handel over, en kiopen of beginnen hun eigen “hondenwinkel”. Althans, dat gebeurt inmiddels in België. Of het in Nederland al aan de orde is is nog onbekend.

De Belgische krant “Het belang van Limburg” maakt melding van een Slovaakse handelaar die sinds december 2016 een eigen zaak heeft, waar hij pups die via zijn eigen importnetwerk worden geimporteerd verkoopt. “Het zijn al jaren de Oost-Europeanen die het vuile werk opknappen, maar de Belgische handelaars gingen tot nu toe met de grootste winst lopen”, zegt een insider in het broodfokmilieu tegen de krant. “Dat de importeur nu zelf de verkoop erbij neemt, stond in de sterren geschreven.”

Het Slovaakse bedrijf staat al jaren op de lijst van door de Belgische overheid erkende importeurs. In december heeft dit bedrijf in Westrozebeke een bestaande hondenhandel overgenomen. Daar worden sinds december Slovaakse puppy’s verkocht, maar de jonge dieren worden ook aangeboden op de zoekertjessite 2dehands.be.

Overigens gaat volgens het Belang van Limburg de zakelijke overnames van de bedrijven niet altijd even gemakkelijk. De voormalige eigenaresse van de hondenhandel zou door de slovaak bedreigd zijn, net zolang tot ze de winkel overdeed.  En de Slovaak is niet van plan bij een handelspand te stoppen, hij wil –zo zeggen insiders-  in elke Belgische provincie een eigen verkooppunt hebben. Omdat de Slovaak ook aan andere handelaren honden levert, kunnen die laatsten nauwelijks bezwaar maken, anders zijn ze hun goedkope hondenleverancier kwijt.

Ondanks ferme taal van de Belgische overheid wordt er nog op grote schaal met pups gesjoemeld. De ondergrens van 15 weken wordt massaal ontdoken, er vzijn genoeg dierenartsen die hier blijkbaar aan mee willen werken. Paspoorten en inentingspapieren worden op grote schaal vervalst.

De argeloze pupkoper en de pup zijn het slachtoffer. Niet zelden wachten hoge dierenartsenrekeningen en veelal een vroegtijdige dood. De Vlaamse en Nederlandse overheid nemen amper maatregelen anders dan op papier.

Het bewuste bedrijf in Westrozebeke is bekend onder de naam "Puppy for all", in het circuit geen onbekende naam. Recent werden er nog tientallen verwaarloosde puppy’s en negen volwassen honden  administratief in beslag genomen. De wanpraktijken kwamen aan het licht na een inval van het departement Dierenwelzijn van het Vlaams Gewest, de milieupolitie van de zone Arro Ieper en agenten van het Federaal agentschap voor voedselveiligheid. Naar verluidt was het niet de eerste keer dat er een huiszoeking werd verricht. Halfweg december vorig jaar werd de toenmalige uitbater al verplicht de activiteiten stop te zetten omdat hij niet in orde was met de wetgeving op dierenwelzijn.

Op 21 december werd de zaak dan overgenomen door het bedrijf Taktik, gevestigd in Balon in Slovakije. Tegelijk veranderde de naam van My Sweet Puppy in Puppy for All. 
In theorie was Puppy for All nu op non-actief maar op hun eigen website worden nog steeds puppy's aangeboden. De volwassen honden die werden aangetroffen waren er het slechtst aan toe, maar elk een had op z'n minst vlooien en luizen en waren ondervoed. Een aantal onder hen zijn nu al verwijderd en opgevangen in het dierenasiel in Zwevegem.

Op de eigen facebookpagina vna Puppy for All worden deze berichten op licht dreigende toon tegengesproken: "Ter informatie : Bij ons zijn er geen enkele dieren in beslag genomen noch verwaarloosd,autoriteiten kunnen dit ook bevestigen!  Vervalst informatie delen is strafbaar aangezien er van deze verhaal niets klopt.
M*Sw**tp***y heeft deze inval gehad op 13/12/16 en niet Puppy for All. De kweekteven waren ook van deze bedrijf en niet van Puppy for All.
Onze pups zijn gezond,worden goed verzorgd (kunnen verschillende klanten ook bewijzen). Binnenkort zal de waarheid aan het licht komen en zal een reportage uitgezonden worden met aantoonbare feiten wat er allemaal gebeurd is in het verleden en hoe wij worden zwartgemaakt door broodfokkers die zich proberen voor te doen als goede hobbykwekers. Binnenkort spreekt de zaakvoerster van Puppy for All eerlijk voor de cameras en zal jullie iets heel interessants laten zien
!"

bron

Het belang van Limburg

Mandelnieuw

dossier