Onderzoek naar artrose bij honden
Artrose is een vervelende aandoening die veel honden treft. Los van de vraag hoe het ontstaat is het ook belangrijk hoe je er als eigenaar mee omgaat als een hond het heeft.
Vaak krijgen honden artrose, de een sneller dan de ander. Artrose kun je zien als een slijtageprobleem, het wordt gezien in de bewegende delen. de gewrichten dus.
Gewrichten sluiten in en aan elkaar met een gewrichtskapsel en de uiteinden van de botten zijn bekleed met kraakbeen. Dat kraakbeen zorgt voor een goede passing van de gewrichtsdelen in elkaar, door de gladheid zorgt het voor goede beweegbaarheid en het beschermt het bot dat eronder ligt. De kracht op de botdelen die ontstaat door beweging wordt netjes verdeeld door de gewrichtskapsels en het kraakbeen.
De veerkracht van de kapsels zorgt voor veerkracht en voor het opvangen van schokken. Zo'n gewricht is dus een kunstig geheel.
Afhankelijk van de bouw van een dier en van het gewicht, maar gedeeltelijk ook bepaald door een zekere erfelijke aanleg, zal ieder dier (en mens) vroeg of laat artrose krijgen.
Artrose wil zeggen dat het kraakbeen dunner en ruwer wordt. Daardoor wordt het omliggende kapsel ook minder soepel en de beweging wordt dus lastiger. Dat gaat heel langzaam dus vaak wordt het in het begin niet echt opgemerkt. Honden komen iets trager op gang en dat kan langzaam steeds erger worden.
Die opstartproblemen ontstaan doordat het kraakbeen dunner wordt en de druk op de gewrichtsvlakken daardoor toeneemt. Het gevolg is dat het lichaam dit probeert op te vangen door extra botweefsel te maken en daarmee het draagvlak te vergroten. Maar in tegenstelling tot kraakbeen is bot wel gevoelig en de botgroeisels die ontstaan bevinden zich aan het uiteinde van het bot, en daardoor rondom het gewricht. Als die botgroeisels onder druk komen geeft dat een pijnprikkel, reden waardoor honden moeilijker gaan bewegen en de zaak van kwaad tot erger gaat.
Het is dan ook begrijpelijk dat er allerlei manieren zijn om de zaak te ondersteunen. Er wordt al jaren veel onderzoek gedaan. De Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is nu op zoek naar honden met artrose om te zien of een nieuw voedingssupplement hierin iets kan betekenen.
Wie mee wil werken aan dit onderzoek kan hier klikken.