• In opspraak geraakt proefdierenlaboratorium sluit deuren
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

In opspraak geraakt proefdierenlaboratorium sluit deuren

Fri, 11/15/2019 - 11:24

LPT, Het controversiële laboratorium voor dierproeven, waarin een Zwitsers farmaceutisch bedrijf bloedige experimenten op honden en andere dieren heeft uitgevoerd , sluit begin 2020. Dat blijkt uit een interne brief van het bedrijf die in het bezit kwam van het Duitse tijdschrift Kassensturz.  LPT kwam een aantal weken negatief in het nieuws door beelden die door undercovermedewerkers waren gemaakt.  Uit de beelden bleek dat het bedrijf honden, apen en andere proefdieren op uiterst wrede manier verzorgde.

Uiterlijk eind februari volgend jaar wil het bedrijf de dierproeven met honden, katten en apen beëindigen, zo staat in de brief. Lopende onderzoeken worden nog afgemaakt, maar er zijn geen nieuwe onderzoeken meer gepland, zeggen ze. Zoals uit gesprekken met autoriteiten is gebleken, zijn dergelijke dierproeven niet langer wenselijk.

Het Zwitserse biotechbedrijf Inthera Bioscience testte een stof onder andere op jonge die leidde tot de pijnlijke dood van de dieren.  Tijdens de tests werden teststoffen door de buis in de maag van de honden geleid - en deze werden uiteindelijk aan hun eigen lot overgelaten en stierven. Volgens de uitgelekte beelden was de testreeks bedoeld om uit te vinden of de stof " ernstige bijwerkingen - zoals de dood – zou veroorzaken." Geen van de proefdieren heeft het overleefd, meer dan de helft stierf in e kennels, zonder dat  iemand zorgde voor de honden.

Het verantwoordelijke veterinaire kantoor en de Duitse justitie reageerden op een golf van publieke verontwaardiging en onderzochten LPT. Het onderzoek loopt nog. De geplande sluiting van het laboratorium is nog niet officieel bevestigd door LPT.