• Mysterieuze, dodelijke ziekte na eten bepaald soort hondenvoer
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Mysterieuze, dodelijke ziekte na eten bepaald soort hondenvoer

mar, 03/27/2018 - 18:05

In Australië is onrust ontstaan nadat 13 honden zijn overleden en nog eens 34 andere honden ziek zijn geworden, mogelijk na het eten van een bepaald soort hondenvoer, Advance Dermocare (van Mars Petfoods). Een product wat niet regulier op de Nederlandse en Belgische markt verkrijgbaar is. Onder de getroffen honden zijn er negen van de Australische politie, stuk voor stuk “service dogs”.

Alhoewel het verband tussen de voeding en de ziekte, megaesophagus disease oftewel een enorm vergrote slokdarm, nog onduidelijk is, heeft de leverancier al wel alle verpakkingen teruggeroepen en uit de winkels laten halen.

Megaesophagus is een zeldszame hondenziekte, die overal ter wereld voor kan komen. Meestal betreft het ofwel een erfelijke aandoening, maar vaker nog is het een bijverschijnsel van andere ziektes of een reactie op een vergiftiging. Door de ziekte wordt de slokdarm vergroot, waardoor de keel langzaam wordt dichtgedrukt, waardoor eten, drinken en zelfs ademhalen steeds moeilijker wordt. De ziekte kan in een vroeg stadium herkend worden aan slechte adem, plotseling gewichtsverlies, hoorbare ademhaling of hoesten. Let op, het is en blijft een zeldzame aandoening. Door de eet- drink- en ademproblemen is de ziekte in een aantal gevallen fataal voor de hond.

De ziekte kan ook een symptoom zijn van de ziekte myasthenia gravis. Myasthenia gravis is een neuromusculaire aandoening waarbij het primaire symptoom zwakheid in verschillende lichaamsdelen van de hond is. Wanneer myasthenia gravis echter bij oudere honden voorkomt, wordt het beschouwd als een immuungerelateerde ziekte. Vaak wanneer myasthenia gravis wordt gediagnosticeerd bij oudere honden, is het eerste symptoom dat de hond toont deze megaesophagus.

Een belangrijk onderscheid bij het herkennen van megaesophagus is het verschil tussen wanneer een hond wat eten terugspuugt (regurgitate) of echt braakt. Wanneer een hond voedsel opgeeft kost het meestal niet zo veel moeite voor de hond, in tegenstelling tot braken. Bij voedsel opgeven zal de hond, zijn hoofd naar beneden kantelen en de vloeistof en/of het voedsel lijkt bijna uit de keel te "spuiten".

Een van de belangrijkste gevaren voor een hond met megaesophagus is aspiratiepneumonie. Omdat het voedsel in de keel blijft steken, kan het in de longen worden geïnhaleerd waardoor aspiratiepneumonie wordt veroorzaakt. Een manier om dit te voorkomen is om ervoor te zorgen dat elke keer als de hond iets eet of drinkt, hij  daarna ten minste 10 minuten zit of in een zittende positie wordt gehouden.

Wat het verband is tussen megaesophagus disease en de voeding wordt onderzocht. Mogelijk is een gedeelte van de voeding ergens mee besmet geraakt. Nogmaals, deze variant van Advance is niet (regulier) verkrijgbaar in Nederland of België.

;l;'l