• Barbet nu ook erkend in Engeland
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Barbet nu ook erkend in Engeland

ven, 01/26/2018 - 12:57

De Barbet, een van oorsprong Frans waterhondenras, had de eer om zich het 220e erkende ras te mogen noemen binnen The Kennel Club, het kynologisch orgaan in Engeland. Zij hebben besloten het ras te erkennen en op te nemen in de stamboeken. Daarmee kunnen Barbet-eigenaren hun honden vanaf nu inschrijven voor shows en andere evenementen van The Kennel Club.

Hoewel de eerste Barbets al in 2007 naar Engeland kwamen, heeft officiële erkenning in dat land veel voeten in de aarde. The Kennel Club stelt een aantal eisen aan een populatie honden voordat deze erkend wordt als raszuiver. Dit houdt in dat er een relatief aantal honden van het ras in Engeland aanwezig moet zijn en dat van hen de afkomst bekend en betrouwbaar is. De afstamming van tenminste 3 generaties terug moet te herleiden zijn. Ook moeten de in Engeland aanwezige honden niet te nauw verwant zijn aan elkaar zodat fokken met een gezonde genenpool mogelijk is. Er moet dus voldoende variatie zijn.
Daarnaast moet er een rasstandaard zijn opgesteld en moeten de aanwezige honden deze standaard benaderen in zowel uiterlijke kenmerken als gedrag. Op die manier weten kopers van het ras wat ze kunnen verwachten van hun toekomstige huisgenoot. Op dit moment telt Engeland ongeveer 140 Barbets en daarmee is het nog steeds een klein ras. Toch hebben ze trouwe liefhebbers die het ras waarderen op z’n eigenschappen. The Kennel Club wil benadrukken dat de Barbet een actieve hond is. Ze zijn geschikt als gezinshond, maar hebben ook behoefte aan regelmatig lange wandelingen en spelen met andere honden en gezinsleden. Fokkers hechten er waarde aan de oorspronkelijke taak van het ras.
Hoewel de vergelijking met de Poedel vaak wordt gemaakt, benadrukt men dat de Barbet geen elegant gebouwde hond is. Ze moeten in staat zijn om hele dagen in en om het water te kunnen werken als jachthond. Ook wordt de Barbet omschreven als “een hond met z’n eigen mening, geen robot.” Een harde werker, maar één die het vaak beter denkt te weten dan z’n baas.

De Barbet is het tiende ras dat het afgelopen decennium is toegevoegd aan de stamboekhouding van The Kennel Club. Tijdens Crufts, de prestigieuze show die begin maart zal plaatsvinden in Birmingham, zal er speciale aandacht aan het ras worden besteed met een parade van een aantal rasvertegenwoordigers.

Foto: Kennel Barboucles sur Meuse