• Straks kunnen we ook echt praten met onze hond...
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Straks kunnen we ook echt praten met onze hond...

mar, 01/16/2018 - 12:25

We zouden het zo graag willen weten, en af en toe zeggen we het ook nog. “Wat zegt ie dan…?” Oftewel, wat vertelt onze hond ons met zijn geblaf en zijn gezichtsuitdrukking. Maar…  binnen 10 jaar zullen we het nog weten ook. Althans, dat denkt Dr. Con Slobodchikoff.

Hij en zijn wetenschappers staan ​​eindelijk aan de vooravond van het creëren van een apparaat waarmee hondeneigenaars duidelijk kunnen begrijpen wat hun honden proberen te zeggen. Het nieuwe apparaat zet het blaffen en grommen van honden in menselijke taal om en is zo in staat de kwaliteit van de communicatie tussen de hondenbezitters en hun honden te verbeteren. De naam van het nieuwe apparaat dat de wetenschappers ontwikkelen, wordt de 'huisdierenvertaler' genoemd. Binnen 10 jaar zou het apparaat klaar kunnen zijn voor verkoop.

Hoofdauteur van het onderzoek, Con Slobodchikoff, hoogleraar biologie aan de Northern Arizona University, doet al meer dan drie decennia onderzoek naar de communicatiepatronen en taal van prairiehonden. Volgens hem hebben de dieren hun eigen geavanceerde taal. Bijvoorbeeld, de Noord-Amerikaanse prairiehonden hebben de neiging om hun hoge waarschuwingsoproepen te variëren als ze roofdieren in hun gebied zien. Deze waarschuwingsoproepen variëren afhankelijk van de grootte of het type van het roofdier. 

Slobodchikoff probeert kunstmatige intelligentie te gebruiken om de complexiteit van de geblaf, het gehuil en het gegrom van de hond zo te laten zien dat hun taal gemakkelijk door de hondenbezitters kan worden begrepen. Om meer te begrijpen over de complexe taal van honden, werkte Slobodchikoff eerst samen met een computerwetenschapper om een ​​algoritme voor te bereiden dat het janken en blaffen van de hond in het Engels kon transformeren. Vervolgens creëerden hij en zijn collega's een bedrijf genaamd Zoolingua met als doel een slimme 'huisdiervertaler' te ontwikkelen en te lanceren, een vertaler  die de geluiden, gebaren en gezichtsuitdrukkingen van honden in menselijke taal kan omzetten.

 

Volgens hem werkt de huisdierenvertaler met kunstmatige intelligentie die de gezichtsuitdrukkingen en vocalisaties van honden herkent, kan ‘lezen’ en ze in het Engels kan vertalen. Slobodchikoff en zijn collega's werken nu aan het creëren van vocale algoritmen die zullen worden opgenomen in de AI-techniek. Een paar jaar geleden publiceerde professor Slobodchikoff al een boek met de titel "Chasing Doctor Dolittle: Learning the Language of Animals" waarin hij voorspelde dat mensen in ongeveer 10 jaar  in staat zouden zijn om direct en efficiënt met honden te communiceren.

 

bron

Dr Dolittle in real life: We will soon be able to understand animal language, h…

Con Slobodchikoff