• Je hond heeft een zonnesteek... wat te doen?
Leestijd
3 minuten
Tot nu toe gelezen

Je hond heeft een zonnesteek... wat te doen?

dim, 06/18/2017 - 14:57

Ook de komende tijd hebben we nog regelmatig te maken met warme, zelfs hete, dagen. Temperaturen boven de tropische dertig graden. En al doet iedereen (nou ja, bijna iedereen) zijn best om zijn hond koel te houden, het kan toch misgaan. Bevangen door de hitte, of, in wat simpeler bewoording, de "zonnesteek".

Een dergelijk probleem komt voor  wanneer een hond het natuurlijke vermogen verliest om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Honden zweten niet over hun lichaam zoals mensen doen. De lichaamstemperatuur van de hond is voornamelijk gereguleerd door:

De ademhaling (bij warmte vooral het snel hijgen). Als de hoge lichaamswarmte van de hond niet snel genoeg via de ademhaling, het hijgen, kan worden "afgevoerd" kan er bevangenheid optreden, een oververhitting.

Hoe  zie je nu of er echt sprake is van de "zonnesteek" of dat de hond het gewoon erg warm heeft? Wat zijn de tekenen?

De normale rusttemperatuur van een hond is ongeveer 37,5 tot 38,8 graden Celsius. Zodra de temperatuur van een hond hoger is dan 40 graden, beginnen de fysiologische veranderingen en de hond krijgt verschijnselen van een zonnesteek. Bij 41 tot 42 graden ontstaat bij de hond onherstelbare schade aan de nieren, lever, het maag-darmkanaal, het hart en de hersenen.

Als de hond een zonnesteek krijgt/heeft, zie je overmatig hijgen, hyperventilatie eigenlijk. Ook is er een verhoogd kwijlen. Het tandvlees droogt uit en wordt grauw en oogt en voelt wat plakkerig.  De hartslag wordt heel snel en onregelmatig onregelmatig (normaal heeft een hond een regelmatig onregelmatige hartslag).  De hond raakt gedesoriënteerd, kan gaan braken of krijgt diarree. Ook rectale bloedingen komen voor. Blijft de oververhitting voortduren vertraagt (of stopt zelfs) de ademhaling, en een beroerte en comateuze toestand ontstaat.

Hoeveel schade je hond uiteindelijk oploopt en overhoudt aan de gebeurtenis, hangt af van de duur en de intensiteit. hoe langer en hoe intenser, hoe groter de schade, ook de blijvende schade.

Wat moeten we doen

Let op je hond. Het herkennen van de symptomen van een zonnesteek en het snel reageren is essentieel voor het "beste"  resultaat.

Zoek zo snel mogelijk de schaduw op. Haal je hond uit de zon en breng hem naar een koele plek in de schaduw. Breng koel (niet koud) water aan op zijn buik en de binnenkant van zijn dijen, daar waar een groot aantal vrij oppervlakkig gelegen bloedvaten lopen. Koel ook zijn voetzolen met koel water, opnieuw, niet met koud water.

Gebruik stromend water. Een kraan of slang is de beste manier om het lichaam van uw hond nat te maken. Leg je hond nooit in een bad, vijver of plas.  Dit kan je hond te snel laten afkoelen, en dat zorgt ook weer voor complicaties.,zoals  hartstilstand en het stapelen van lucht in de ingewanden, tot aan maagtorsie toe. .

Zoals gezegd, geen koud water. Veel mensen maken de fout om koud water of ijs te gebruiken om de hond af te koelen. Als je geconfronteerd wordt met een hond die lijdt aan een zonnesteek, onthoud dat het doel is om de hond af te koelen. Met ijs of extreem koud water ben je contraproductief bezig,, omdat ijs en koud water de bloedvaten doen samentrekken, waardoor de bloedstroom juist vertraagt, waardoor het koelproces zelf ook weer  vertraagd wordt.

Dek de hond niet af. Een van de sleutels om je hond met succes af  te koelen is ervoor te zorgen dat het water daar wordt gebruikt waar het kan verdampen, en zo de warmte afvoert.  Dek nooit een oververhitte hond met een natte handdoek of deken. Dit belemmert de verdamping en zorgt voor een soort sauna effect rondom het lichaam van je hond. Je hond nat en al in een afgesloten ruimte, zoals een kennel, doen, helpt ook niet. Luchtstromen, een beetje wind, dat helpt extra om je hond te koelen.  Een goede manier is ook om je natte hond (samen met jezelf) in de  auto te zetten met draaiende motor en airconditioning.

Houd de hond in beweging. Het is belangrijk om je hond aan te moedigen om langzaam te gaan staan of een beetje lopen tijdens het afkoelen. Dit houdt het bloed stromende, als de hond alleen maar ligt kan het bloed zich "verzamelen" op bepaalde plekken waardoor het koelproces wordt vertraagd, de bloedsomloop op gan houden is het beste.

Laat de hond kleine hoeveelheden water drinken. Het koelen van je hond is de eerste prioriteit. Hydratie is de volgende. Laat de hond het water niet uitspugen omdat hij teveel ineens krijgt. Geef kleine beetje koel, niet koud, water. Teveel ineens geeft braakneigingen.

Geef geen fysiologische sportdrankjes of zo. die zijn echt voor menselijk gebruik, niet voor honden. Wil je hond geen water, en is het voorhanden, geef dan koele kippe- of runderbouillon.

Naar de dierenarts

Zodra de temperatuur van je hond begint te dalen, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde dierenarts. Deze kan helpen de temperatuur van je hond op de beste manier weer "normaal" te krijgen. Een hond die bijvoorbeeld te snel gekoeld wordt kan ondertemperatuur krijgen, en ook dat is schadelijk voor je hond.

Ook al lijkt je hond volledig te herstellen, de dierenarts kan nagaan of de zonnesteek schade aan de nieren en lever van je hond heeft veroorzaakt. De effecten van een zonnesteek kunnen tot  48 en zelfs 72 uur later optreden, al lijkt je hond eerst weer volledig gezond. De meest voorkomende doodsoorzaak na een zonnesteek is bloedklontering (intravasculaire coagulopathie) die inderdaad nog uren en uren later kan optreden.

Maar, de beste manier om problemen tegen te gaan is het voorkomen ervan. Dus laat je hond NOOIT in een auto achter tijdens warme dagen (ook niet eventjes), ga NIET met hem fietsen of hardlopen bij temperaturen boven de 20 graden, etc etc.  Voorkomen is en blijft beter dan  genezen.