• Nieuwe methode helpt toekomst als geleidehond te voorspellen
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

Nieuwe methode helpt toekomst als geleidehond te voorspellen

ven, 06/16/2017 - 14:53

Wat zou het handig zijn als we al op jonge leeftijd wisten wat de (on)mogelijkheden zouden zijn van een pup, van een hond. Voor welk werk is hij geschikt, en wat gaat nooit lukken. Zeker voor hulphonden, geleidehonden en andere maatschappelijke taken zou het mooi zijn als zoiets te voorspellen valt.

Volgens Dr Naomi Harvey van de Universiteit van Nottingham is dat nu ook mogelijk. De gedragsdeskundigen van deze Engelse universiteit ontwikkelden een tool die al op jonge leeftijd bij honden kan voorspellen wat de kans op succes is als de hond bijvoorbeeld een geleidhondentraining gaat volgen. Het onderzoek werd gefinancierd door diverse organisaties van werkhonden, waaronder de Guide dog charity.Dit soort organisaties moet regelmatig honden tijdens de trainingen beoordelen, of ze inderdaad de kant op gaan die de bedoeling is.

Uiteindelijk is het de onderzoekers gelukt om een vragenlijstachtige tool te ontwikkelen die trainers van geleidehonden helpt om het gedrag van hun honden te monitoren en evalueren. In het onderzoek wist deze methode de trainingsresultaten van pups tussen de 15 en 12 maanden met een accuraatheid van 84% te voorspellen. De (werk)naam van de lijst is Puppy Training Supervisor Questionnaire (PTSQ).

Doel van de vragenlijst is vooral om de niet geschikte honden al vroeg te kunnen opsporen, liefst voordat ze in het dure en inspannende traject van de opleiding terechtkomen. De PTSQ is ook bedoeld om het begrip van het gedrag van jonge honden te begrijpen, iets wat trainers weer op weg kan helpen om de trainingen zo in te richten dat de grootste kans op succes bestaat.

In een persverklaring zegt hoofdonderzoeker Naomi Harvey: “Predicting working dog suitability in puppies has been a huge challenge to organisations for many years. If you’ve ever owned dogs you will know that every dog is different. They have their own characters and personality, which are heavily influenced by their life experiences. We were really pleased that this questionnaire-style behaviour assessment was able to effectively identify the dogs who were most, and least, suitable to guiding work, from a young age, and help to highlight those in between dogs who were at risk of failing training.”

De Universiteit van Nottingham doet overigens meer onderzoek naar geleidehonden, dit onderzoek was deel van een totaal project van ruim een half miljoen pond aan onderzoek.


Lees ook: Internationale dag van de Geleidehond


plos
Deel van de methode

De nieuwe gedragsbeoordeling is ontworpen om afgenomen te worden door trainers van jonge honden op de leeftijd van 5, 8 en 12 maanden oud. Vragen zijn afkomstig uit eerder gepubliceerde literatuur of komen van uit suggesties van enquêtes en feedback van geleidehondentrainers zelf. Uiteindelijk werden zo zeven verschillende meetbare, betrouwbare en interpreteerbare scores voor karakter bepaald, en wel:

• Aanpassingsvermogen

• Lichaamsgevoeligheid

• Afleidbaarheid

• Prikkelbaarheid

• Algemene angst

• trainability

• Angst voor trappen

Bij het uittesten van de questionnaire onder ruim 1400 honden bleek ook de betrouwbaarheid en de consistentie. 58% Van de onderzochte honden ging door als geleidehond, 27% werd gewoon huishond en stopte met de training, omdat bleek dat ze als geleidehond niet geschikt waren. Met behulp van de test werden ook die honden met een heel bijzonder karakter en temperament eruit gefilterd om straks mee te gaan fokken.

bron

An evidence-based decision assistance model for predicting training outcome in …