• FDA waarschuwt voor mogelijke overdosering met Sileo
Leestijd
1 minuut
Tot nu toe gelezen

FDA waarschuwt voor mogelijke overdosering met Sileo

mar, 05/30/2017 - 15:33

In de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration (FDA) dierenartsen en hondeneigenaren gewaarschuwd voor de risico's van overdosering, welke kan optreden door het niet functioneren van de toedieningsring. Sileo, een product van Zoetis, maar in Nederland en België op de markt gebracht door Ecuphar in Breda, is een mondeling toe te dienen gel met als werkstof dexmedetomidine hydrochloride die wordt gebruikt om honden (en, alhoewel het hier niet voor geregistreerd is, ook katten), minder gevoelig te maken voor harde geluiden, zoals bij vuurwerk.

Het medicijn is verpakt in een soort van injectiespuit met een ring-stop-mechanisme. De ring wordt verplaatst naar de noodzakelijke hoeveelheid, en vervolgens vastgezet. Daarna wordt het middel in de mond gebracht om daar via het slijmvlies te worden opgenomen. Niet door het door te slikken, dan zou het volgens de fabrikant juist minder werkzaam zijn. Nu blijkt dat als de ring niet volledig gesloten is, deze de mogelijkheid openlaat dat de hond veel te veel binnenkrijgt. De FDA rioept dierenartsen dan ook op om de werking van de ring minimaal heel goed uit te leggen voordat ze het product meegeven.

In de VS zijn tenminste 28 gevallen van overdosering bekend. De effecten hiervan waren lethargie, slaperigheid, een lage hartslag, oppervlakkige ademhaling en bewusteloosheid. Ook traden er problemen op met de balans, een lage bloeddruk en spiertrillingen. Er zijn geen honden overleden, voor zover bekend.

Fabrikant Zoetis heeft inmiddels laten weten de problemen serieus te nemen. Ze adviseren ook dat zowel dierenartsen als gebruikers de gebruiksaanwijzing goed doornemen. Voor de VS zijn er ook instructievideo's beschikbaar. In Europa is het middel sinds juni 2015 toegelaten. Het wordt bij angst voor geluiden gebruikt, maar is nog niet specifiek toegelaten voor onweer. Fabrikant voor Europa is het Finse bedrijf Orion Corporation. Europese medicijnwaakhond EMA heeft nog geen waarschuwing uitgegeven.

 

bron

Bijsluiter Sileo

Vetnews, FDA-waarschuwing